Počela izrada Plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru 1Foto: S. Župljanin

Plan kvaliteta vazduha je strateški dokument, čiju izradu je, gradska uprava Novog Pazara, nekoliko puta najavljivala i odlagala.

Izrada je počela pre nedelju dana. Posao je, na tenderu, dobila beogradska firma “Dvoper”, koja se bavi zaštitom životne sredine i održivog razvoja.

Posao je vredan 996.000 dinara i rok za završetak je 22. septembar ove godine.

U tom dokumentu trebalo bi da budu podaci o području povećanog zagađenja vazduha, vrstama i stopama zagađenja, izvorima, analizu faktora koji utiču na povežanje prekoračenja.

Obavezni deo su i mere koje treba da budu uvedene za dugoročni period, za poboljšanje vazduha i tela koja će se baviti njihovom realizacijom.

Rastko Arsenijević, iz Gradskog odeljenja za zaštitu životne sredine, očekuje da ovaj strateški dokument kompletno bude završen do kraja godine, “kojim će početi da se rešava goreći problema ovde”.

Zagađenje vazduha je višegodišnji nerešiv problema, koji je ovaj grad stvrstao u najzagađenije u Srbiji.

Prema podacima sajta XEcco, po prisustvu čestica PM2,5, kvalitet vazduha u Novom Pazaru, prošle godine, bio je najgori u državi.

Njihova prosečna vrednost iznosila je 34,9 mikrograma po kubnom metru i to je znatno iznad dozvoljenih 25 mikrograma.

Trend prekomernog zagađenja nastavljen je i u prvom ovogodišnjem mesecu.

Prihvatljivog kvaliteta bio je samo četiri dana, a ostalih dana bio je prekomerno zagađen.

Do prošle grejne sezone, kao najveći zagađivač vazduha u gradu, bila je “označena” gradska toplana na mazut, koja je više od četiri decenije, bila u centru grada.

Toplana je izmeštena u industrijsku zonu i kao energent koristi biomasu.

Izmeštanje gradske toplane, nije doprinelo poboljšanju kvaliteta vazduha, pa se Novi Pazar, sa 118 dana prekomernog zagađenja, našao među 10 najzagađenijih gradova u Srbiji.

Zauzeo je neslavno drugo mesto, odmah iza Popovca, koji je imao 137 “teško” zagađenih dana.

Iako, je izrada Plana kvaliteta vazduha bila najavljivana pre početka aktuelkne grejne sezone, do toga noije došlo jer u gradskom budžetu nije bilo novca za te namene.

Sredstva su obezbeđena, tek, drugim rebalansom budžeta. Na tenderu su učestvovala tri ponuđača i njihove ponude su se kretale i do pet miliona. Najprihvatljivija ponuda bila je organizacije “Dvoper” sa 996 hiljada dinar asa PDV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari