Za unapređenje kvaliteta vazduha 65 gradova i opština u Srbiji dobilo 700 miliona dinara 1Foto: Lokalni odgovor

Ukupno 700 miliona dinara dobilo je 65 lokalnih samouprava u Srbiji kako bi tokom 2024. godine realizovali projekte koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta vazduha i zemljišta.

Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, danas su potpisani ugovori o dodeli tih sredstava, odobrenih kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da su ove godine gradovi i opštine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da, uz podršku Ministarstva, unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama.

„Važno je da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti, važni za građane“, rekla je Vujović.

Ona je podsetila da Ministarstvo zaštite životne sredine već četvrtu godinu zaredom raspisuje javne konkurse koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i zemljišta, jer se, kako kaže, pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

Za unapređenje kvaliteta vazduha 65 gradova i opština u Srbiji dobilo 700 miliona dinara 2
Foto: ekologija.gov.rs

Prema njenim rečima, tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen je veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

„I ove godine smo opredelili značajna sredstva za podršku lokalnim samoupravama u realizaciji ekoloških projekata. Na osnovu ugovora koje sam danas potpisala, menjaćemo kotlove u Knjaževcu, Ivanjici, Valjevu, Kraljevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Čačku i u brojnim drugim gradovima i opštinama“, precizira je ministarka i pozvala sve zainteresovane lokalne samouprave da pripremaju projekte, jer će raspisati javni konkurs za dodelilu preostalih sredstava.

„Ministarstvo koje vodim će uvek rado podržati projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i života stanovnika“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari