Počela nova školska godina 1Foto: Ministarstvo prosvete

Uz himnu „Bože pravde“ jutros je u beogradskoj OŠ” Vuk Karadžić” počela nova školska godina. Prvom času u jednom odeljenju četvrtog razreda prisustvovao je ministar prosvete Branko Ružić koji je djacima poželeo uspeh.

– Želim vam da prvi ciklus osnovnog obrazovanja završite na najbolji mogući način. Značajno je da od najmlađih dana poštujete simbole naše države i na taj način poštujemo ono što jesmo – rekao je ministar djacima.

U izjavi medijima Ružić je rekao da je Tim za škole doneo odluku da školska godina otpočne po neposrednom modelu, da imamo direktnu interakciju nastavnik-učenik, što jeste najbolji model u školskom ambijentu, ali da to ne znači da je onlajn nastava obesmišljena.

Na pitanje Danasa imaju li prosvetni radnici razlog za nezadovoljstvo, s obzirom da je u delu škola, članica jednog od sindikata obrazovanja najavljen štrajk, Ružić je rekao da je to na njima.

– Mi smo u razgovorima sa tri reprezentativna sindikata ukazali na sve što je aktuelno, razgovarali i o povećanju zarada. Postavljaju se ponekad u ekstremno visoki ciljevi, ono što država ne sme da dozvoli to je da se fiskalno konsolidovan sistem na bilo koji način ugrozi. Videćemo i po broju škola u štrajku koliko je to zaživelo – rekao je ministar.

Odgovarajući na naše pitanje kada će učenici osmog razreda znati šta ih čeka na maloj maturi, Ružić je odgovorio da je Ministarstvo prosvete veoma blizu da donese odluku da umesto kombinovanog testa učenici prema afinitetima biraju jedan od pet predmeta koji su do sada bili sastavni deo tog testa, te da se čeka mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta da bi ova novina zaživela.

Upitan kada će učenici treće godine srednje škole znati uslove upisa na visokoškolske ustanove, budući da je istekao zakonski rok do kojeg su visoke škole i fakulteti bili obavezni da utvrde uslove upisa, Ružić nije precizno odgovorio.

– Za sada sve teče po planu. Neću reći da je lopta u dvorištu visokoškolskih ustanova, potrebno je da nastavimo dijalog i da dođemo do održivog modela mature, jer je ovde reč o sudbini preko 60.000 budućih svršenih srednjoškolaca koji će se opredeljivati za nastavak školovanja. Zato se sa tim ne smemo igrati i ne želim tome da pristupam populistički. Možda malo probijamo neke rokove, ali sam uveren da ćemo formiranjem nove Vlade raditi sa univerzitetima na tome da dođemo do najboljeg rešenja – rekao je Ružić.

Ministar je danas posetio i učenike Desete beogradske gimnazije„ Mihajlo Pupin“.

„Još jedna odlika obrazovnog sistema Srbije je i raznolikost i raznovrsnost. Deseta Beogradska gimanzija oslikava upravo tu raznolikost našeg gimnazijskog obrazovanja i realizuje veoma zahtevne programe, kakvi su i bilingvalna nastava i internacionalna matura“, naveo je ministar.

On je posetio da je program internacionalne mature pre dve godine uveden i da se realizuju u tri gimnazije – „Svetozar Marković“ u Nišu, „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Desetoj beogradskoj gimnaziji „Mihajlo Pupin“.

Ministar je naveo i da se u našim gimnazijama realizuje i bilingvalna nastava na srpskom i još 5 stranih jezika – engleskom, francuskom, ruskom , nemačkom i italijanskom.

„Ovo i jeste suština našeg rada – da se stvore programi i mogućnosti i da imamo nastavnike koji to umeju da sprovedu u delo i da motivišu učenike koji sa velikom željom ostvaruju ove programe i postižu velike uspehe, na ponos svih nas“, kazao je ministar.

Ministar će tokom dana obići učenike prvog razreda u Osnovnoj školi „Čibukovački partizani“ u Kraljevu, kao i učenike i nastavnike u Šumarskoj školi u istom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari