Počela rekonstrukcija i dogradnja graničnog prelaza Horgoš 1Foto: Beta/Uprava carina

Granični prelaz Horgoš biće proširen za šest novih saobraćajnih traka, što bi trebalo da smanji vreme zadržavanja na ovom prelazu koji je jedan od najfrekventijih u našoj zemlji.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji zvanično su počeli danas, a po njihovom završetku granični prelaz Horgoš imaće po dve nove saobraćajne trake za putnička vozila, autobuse i terena vozila.

“To kada završimo, kada završimo brzu prugu, kada završimo prugu od Subotice do Segedina, koja je jako važna za Suboticu i sever Srbije, imaćemo potpuno drugačiju situaciju u saobraćaju u našoj zemlji”, rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, koji je prisustvovao početku radova.

Prema rečima Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine, ovi radovi su značajni zbog toga što otvaraju popuno novu perspektivu ovog dela države, koji prestaje da bude deo periferije i postaje deo prostora na kojem se dešavaju najznačajnije stvari.

“U tom smislu treba doživeti sve ove infrastukturne razvoje. Ja tako doživljavam i gradnju pruge od Beograda do Budimpešte, gradnju pruge od Segedina do Subotice i proširenje ovog graničnog prelaza i proširenje graničnog prelaza kod Bačkog Brega. Sve je to poentiranje na izuzetno dobre odnose između Mađarske i Srbije. To je ulaganje u budućnost i to ulaganje stvara jednu potpuno drugu perspektivu koja će doneti investicije i komociju u životu”, kazao je Pastor.

Kako je istakao Matej Zakonjšek, direktor Transportne zajednice Slovenije, Horgoš je jedan od najfrekventijih graničnih prelaza ne samo u Srbiji, već i u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i sa najdužim vremenom čekanja, zbog čega današnje radove smatra “važnim korakom u pravom smeru”.

“Građani, a posebno kamioni, čekaju predugo na graničnom prelazu i današnji korak je veoma važan korak ka pravljenju ovog graničnog prelaza većim, smanjujući vreme čekanja i povećavajući kapacitet graničnog prelaza. To će pomoći Srbiji, to će pomoći Mađarskoj, kao i celoj Evropi”, rekao je Zakonjšek.

Rok za izvođenje radova je 18 meseci, a investiciju vrednu nešto više od dve milijarde dinara realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari