Počela sa radom linija za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji Pirot 1Foto: Z. Panić

Počela je sa radom linija za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji Pirot. Preradjuju se plastika, metal, tekstil i papir, a potom plasiraju na tržište.

Na ovaj način ostvaruje se i ekonomski efekat ovog postrojenja koje je samoodrživo. Zaposleno je 9 radnika. Vrednost investicije je oko 2 miliona evra.

Izgradnju postrojenja zajednički su finansirali Grad Pirot i Ministarstvo zaštite životne sredine.

„Ovo je i korak dalje ka cirkularnoj ekonomiji, a na ovaj način se produžava i vek ćelije deponije. Oko tri godine rada, energije i truda je uloženo da postrojenje počne da radi. Ono što ja vidim je zadovoljavajuće, izdvajaju se sekudarne sirovine koje bi inače završili na otpadu. Na ovaj način smo dobili više pozitivnih efekata, prvi je da se smanjuje količina smeća koje se odlaže na deponiju i time produđava njen životni vek a zatim od nečega što se baca pravi se novac prodajom, postrojenje je samoodrživo“, rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić posle obilaska postrojenja zahvalivši se Ministarstvu zaštite životner sredine koje je za ovo postrojenje izdvojiloi 164 miliona dinara, a Grad Pirot oko 100 miliona dinara.

Dodaje da se planira i korak dalje u postupak primarne separacije zajedno sa Javnim preduzećem „Komunalac“ u Pirotu.

„Podelićemo gradjanima kante, pokušaćemo da ih edukujemo da razvrstavaju otpad i da bi sekundarna separacija bila što efikasnija“, rekao je Vasić.

Navodi da se planira i primarna separacija otpada i izgradnja kompostane, ali i izgradnja solarne elektrane jačine 150 kW.

„Projekat kompostane je vredan 3, 5 miliona evra i biorazgradivi otpad pretvaraćemo u bio đubrivo koje je traženo na tržištu što će dovesti do dodatnih ušteda i produženja životnog veka. Za širenje deponije na novu ćeliju potrebno nam je još 2,5 miliona evra“, rekao je Vasić, dodajući da sve to treba da se finansira preko Ministarstva zaštite životne sredine .

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov ukazuje na značaj postrojenja za ceo Pirotski okrug i za Pirot, budući da se na ovoj deponiji odlaže smeće iz Pirota i opština Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad.

„Ova linija za sekundarnu separaciju otpada pozicionirala je Pirot na ekološkoj mapi Srbije kao veoma važna tačka, odgovorna sredina koja primenjuje evropske standarde, počev od primarne selekcije, sekudarne separacije, kompostane i gradjevinskog otpada. Od prošle godine smo vrlo ambiciozno ušli u projekte upravljanja ambalažnim otpadom i reciklažnim otpadom“, rekao je Ivanov i najavio projekat reciklažno dvorište za građevinski otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari