Počela vakcinacija protiv gripa u Domu zdravlja Valjevo 1Foto: Đorđe Đoković

 

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 sati u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza, javlja Portal Kolubarske.rs.

Kako oni navode, procedura je sledeća: pacijent prethodno treba da dobije nalog za vakcinaciju od svog izabranog lekara. Vakcine će biti distribuirane i gradskim i seoskim ambulantama (osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija).

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra”, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi, podsećaju Kolubarske.rs.

Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari