Počela zaštitna arheološka istraživanja Latinske crkve 1Foto: muzej ras

Arheolozi novopazarskog muzeja „Ras“ i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre desetak dana, počeli su zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Latinske crkve, u selu Postenje, kod Novog Pazara.

Istraživanja će trajati do kraja aprila. U novopazarskom Muzeju kažu da je, u prvoj sedmici, otkriveno 26 grobova iz srednjeg veka i osmanskog perioda, i delovi keramičkih posuda, fresaka, nakit, novčići i nadgrobne ploče. Ono što je do sada otkriveno potvrđuje da je prostor korišćen od praistorije do kraja 17.veka.

Arheološki lokalitet Latinska crkva je devastiran. Nalazi se na privatnom posedu i prošlog septembra, vlasnik parcela je uveo bagere da pripreme teren za izgradnju auto placa.

Radovi su zaustavljeni, tek, kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije sa te lokacije. Gradska građevinska inspekcija nije reagovala na prvi zahtev Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da se „investitorima zabrani dalje izvođenje radova“ i obaveže ih, da u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobrima „preduzmu tehničke mere zaštite područja“.

Inspekcija je zatvorila gradilište, tek, kad je podignuta galama. Protiv investitora je podneta krivična prijava, a lokalitet je dobio i policijsko obezbeđenje.

Novopazarska policija je obavila uviđaj i na dalje postupanje prosledila nadležnom tužilaštvu da utvrdi da li je učinjeno krivično delo.

Rezultati te istrage nisu poznati ni pola godine posle.

Latinska crkva je iz 14.veka i njeni ostaci su otkriveni 1982.godine. Na osnovu karakteristika živopisa, pretpostavlja se, da je izgrađena u prvoj polovini tog veka i da je srušena nekoliko decenija kasnije kada je počelo osmanlijsko osvajanje ovih krajeva.

Lokalitet je udaljen 400 metara od Petrove crkve. Pod zaštitom je države, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja i uživa posebnu zaštitu, jer se prostorno nalazi u kompleksu Starog Rasa sa Sopoćanima, koji je na listi svetske kulturne baštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari