Umesto programa koji su gledaoci u Srbiji gledali poslednjih šest godina, na kanalu TV Avala od nedelje stoji obaveštenje da ova televizija prestaje sa emitovanjem programa. Desetak dana pre toga, podsetimo, Republička radiodifuzna agencija donela je odluku o oduzimanju dozvole za emitovanje ovom emiteru. Rok za prigovor na ovu odluku RRA ističe u petak 9. novembra, a ukoliko čelnici ove kuće to ne učine do tada ova televizija i zvanično ostaje bez nacionalne frekvencije.

Istovremeno, pojedini kablovski operatori su u svojoj ponudi Avali već zamenili drugim programom, tačnije televizijom Pink 2. Ovaj novi „ružičasti“ kanal tako se trenutno legalno emituje putem PTT, IPTV Telekoma Srbija, SBB-a, KDS-a, Knight Development Support. To je ujedno bio i razlog zbog čega su se u javnosti odmah pojavile spekulacije da se ovaj kanal emituje na „zemaljskoj“ frekvenciji koja je oduzeta Avali.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić objasnio je za Danas da se program Pink 2 emituje samo putem kablovske televizije, kao i da je za to ovaj kanal dobio dozvolu od RRA za pet kablovskih operatora u Srbiji. „To što se Pink 2 u ponudi kablovskih operatora možda nalazi umesto TV Avale, to je verovatno u skladu sa dogovorom sa kablovskim operatorima, na šta oni imaju pravo. Na zemaljskoj televiziji se ne emituje program Pink 2, pa ni na nacionalnoj frekvenciji koji je na konkursu dodeljen TV Avali“, naveo je Karadžić.

Iako su predstavnici kanala Pink 2 saopštili da će verovatno ući u „trku“ sa nacionalnim emiterima, to se ipak ne može još desiti. Nakon što istekne rok za prigovor na odluku o oduzimanju dozvole Avali, biće doneta zvanična odluka RRA po ovom pitanju. Ukoliko se frekvencija sa nacionalnim pokrivanjem oslobodi, o tome će najpre biti obaveštena Republička agencija za elektronske komunikacije – Ratel, a potom će se čekati i mišljenje Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Ako ministarstvo donese odluku da ova frekvencija nije potrebna u daljem procesu digitalizacije televizije, RRA će odmah nakon toga morati da raspiše konkurs za dodelu nove dozvole za emitovanje.

Kako nezvanično saznaje Danas, konsultativni razgovori o tome šta će biti s ovom frekvencijom već su počeli među nadležnim telima – RRA, RATEL-a i Ministarstva za telekomunikacije.

Saopštenjem su se juče obratili i radnici TV Avala, koji ističu da su šokirani načinom na koji je ugašena televizija i „brzinom kojom se na istoj frekvenciji pojavio program Pink 2“. „Kako je moguće da se tokom vikenda, bez prethodne najave i oglašavanja regulatornih tela, pre svih RRA, na brzinu realizuje unapred skovan plan da se Avala ugasi. Indikativno je to da se na istom kanalu emituje signal nove televizije u vlasništvu čoveka koji je direktno odgovoran za propast TV Avala“, navode zaposleni u ovoj televiziji.

Zaposleni, koji su se potpisali kao „zombirani radnici iz upravo zatvorene fabrike konzervi“, ironično su se zahvalili svim državnim organima, od predsednika Republike, preko Vlade i nadležnih ministarstava koji su „sve učinili“ da zaštite radnike, njihova prava i kazne one koji krše zakon i zloupotrebljavaju frekvenciju kao nacionalno dobro.

Podsetimo, TV Avala je izgubila dozvolu za emitovanje zbog milionskih dugova prema nadležnim telima, ali i zbog toga što je odstupila od programske koncepcije kojom je konkurisala za dozvolu 2006. godine. Naime, ocenjeno je da Avala u proteklom periodu nije emitovala sopstvenu produkciju niti informativni program. 

Čabarkapa: Žalba Evropskoj federaciji

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, povodom prekida emitovanja programa TV Avala, podsetila je da je oko 100 zaposlenih na ovoj televiziji primilo devet plata, a oko 70 honorarnih saradnika ostalo je uskraćeno prosečno za tri honorara. „O nezainteresovanosti nadležnih organa, ali i medijske koalicije da se obezbedi sigurniji status novinara i zakonska zaštita od situacije u kojoj su se upravo našle kolege iz TV Avala, Sindikat novinara Srbije će obavestiti predsednika Evropske federacije novinara Arnea Keniga“, istakla je Čabarkapa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari