Počelo glasanje o obustavi rada advokata 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS

Članovi Advokatske komore Beograda (AKB) počeli su glasanje o tome da li će stupiti u obustavu rada do povlačenja dopune stava Vrhovnog kasacionog suda koji se tiče bankarskih sporova.

Kako saznajemo od više izvora, zbog velikog broja advokata koji su došli da učestvuju u vanrednoj sednici skupštine AKB-a odlučeno je da se glasa tako što će advokati da budu javno prozivani jedan po jedan. Od uobičajenog glasanja podizanjem ruku se odustalo, kako nam je rečeno, zbog toga što ima više advokata nego što je odštampano kartica za glasanje. Prema rečima naših sagovornika, u Kombank dvorani ima znatno više od hiljadu advokata. Podsetimo, po statutu AKB-a članovi skupštine su svi advokati upisani u imenik komore. Stoga će advokati biti naglas proizvani, a onda je glasati jedan po jedan što će potrajati više sati.

Tek na kraju ovog procesa saznaće se da li će beogradski advokati stupiti u obustavu rada kao metod borbe za ukidanje dopune stava VKS-a koji prema rečima advokata ide na ruku bankama.

Vanredna skupština Advokatske komore Beograda sazvana je nakon što je Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbacio predlog da se obustavi rad svih advokata do ukidanja dopune stava. Pre toga se konferencija advokata, koja je održana isto u Kombank dvorani, većinom glasova prisutnih izjasnila za obustavu.

Ukoliko većina bude za obustavu, onda će advokati beogradske komora, ubedljivo najveće regionalne komore, prestati sa radom. To bi bila najveća obustava od generalne obustave iz 2014. godine kada je pravosuđe bilo paralisano zbog pojedinih odredbi Zakona o javnom beležništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari