Svečanim večernjim bogosluženjem kardinala i milanskog nadbiskupa Anđela Skole sinoć je počelo obeležavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta. Ovim dokumentom hrišćanstvo je 313. godine priznato kao državna religija i izjednačeno sa drugim religijama u Rimskom carstvu.



Večernjem bogosluženju u Milanu prisustvovao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je prethodno imao sastanak sa kardinalom Skolom i upoznao ga sa pripremama za svečanost koja će se povodom godišnjice Milanskog edikta održati sledeće godine u Nišu.

– S obzirom na to da je izvesno da papa Benedikt XVI neće doći na proslavu u Srbiju, njoj će prisustvovati kardinal Anđelo Skola. On je jedan od najbližih papinih saradnika i dogovorili smo sve u vezi s njegovom posetom – kaže Hočevar za Danas. Na pitanje dokle se stiglo sa pripremama u Nišu, naš sagovornik navodi da se njima „sve intenzivnije pristupa“.

– To je proslava svih hrišćana i u njoj će učestvovati predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve, ali i države. Uskoro ćemo formirati zajedničko telo koje će raditi na pripremama, kako bi jubilej bio dostojno obeležen, uprkos ekonomskoj krizi – naglašava Hočevar.

Osim večernje službe, u Milanu je otvorena i izložba povodom godišnjice Milanskog edikta. Planiran je i niz aktivnosti i manifestacija naredne godine i to u Rimu, Jerusalimu, Istambul, Nišu, Triru i Jorku. Ti gradovi su povezani sa životom imperatora Konstantina, koji je doneo Milanski edikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari