Počelo potpisivanje peticije u Užicu 1Foto: N.Kovačević

Povodom 25.novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Ženski centar Užice je organizovao potpisivanje peticije, kojom se zahteva da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja u Srbiji.

Taj datum je izabran kao sećanje na sedam žena koje su, u roku od 72 sata i to 16, 17. i 18. maja 2015. godine, ubili muški članovi porodice i partneri.  Uz podsećanje da u Srbiji, svake godine, bude ubijeno od 30 do 40 žena, na današnjem skupu je rečeno da svaka druga žena u nekom trenutku života pretrpi nasilje partnera ili člana porodice.

Radmila Gujaničić, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice, saopštila je da je u Srbiji od 2009. godine, na osnovu podataka kojima raspolaže taj centar, ubijeno više od 200 žena i da je više od 300 dece lišeno majčinske brige i ljubavi.

– Mnoge porodice su izgubile svoje ćerke, sestre, rođake, a neuspeh države da zaštiti živote žena ima veliki uticaj i nesagledive posledice kako na pojedince, tako i na društvo u celini – poručila je Radmila Gujaničić
– Potpisivanjem peticije, zajedno dižemo glas za one čiji se glas više ne čuje, a što nas je više, to je naš glas snažniji. Nijedna žena manje, nijedna mrtva više – poručeno je sa današnje akcije na užičkom trgu.

Prikupljanje potpisa trajaće do aprila naredne godine u celoj Srbiji, nakon čega će Mreža žena protiv nasilja, inicijativu predati Vladi Srbije, Narodnoj skupštini i Odboru za ljudska i manjinska prava.
Akciju su podržali užički poslanici Ivana Stojiljković (SNS) i Neđo Jovanović (SPS), koji su podsetili na to da je, pre dva dana, Narodna skupština usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika koji bi, kako su istakli, trebalo da spreče tu vrstu nasilja.
U okviru današnje akcije, učenice Medicinske škole, koje učestvuju u projektu „ Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“, a koji je Ženski centar Užice zajedno pokrenuo sa Autonomnim ženskim centrom, izvele su performans o neophodnosti zaustavljanja nasilja nad ženama. N. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.