Počelo suđenje Belivukovoj grupi, Belivuk se požalio sudu da mu je pozlilo 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Pripremno ročište grupi koja se tereti za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela danas je održano u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, nakon što je tri puta unazad odlagano.

Ipak, suđenje nije formalno počelo za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje tužilaštvo vidi kao vođe grupe, pošto je sudsko veće u odnosu na njih razdvojilo postupak.

Naime, kako je preneo portal Krik, najpre je veće razdvojilo postupak u odnosu na Miljkovića čiji je advokat poslao dopis sudu tražeći odlaganje kako bi mogao da se upozna sa predmetom. Nakon što je predmet u odnosu na Miljkovića razdvojen, Belivuk se požalio sudu da mu je pozlilo, zatraživši odlaganje ročišta. Kako je pregledom ustanovljeno da je Belivuku povišen krvni pritisak, postupak je u odnosu na njega razdvojen.

Na samom pripremnom ročištu su se okrivljeni izjašnjavali o svojim ličnim podacima, nakon čega je čitana optužnica. Pripremno ročište je po zakonu zatvoreno za javnost. Nakon što se ono završi počinje glavni pretres koji je otvoren za javnost.

Što se tiče razdvajanja predmeta u odnosu na Belivuka i Miljkovića, to ne znači da će njima sve vreme biti suđeno u zasebnom sudskom postupku. Naime, sudije se često odlučuju za ovaj korak, pogotovo u predmetima gde ima više okrivljenih, kako bi izbegli isuviše česta odlaganja. Kao što je razdvojen, rešenjem suda može da bude i spojen postupak za sve okrivljene.

Ovo suđenje je trebalo da počne još u martu, ali je prvo pripremno ročište odloženo zbog toga što je branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, advokat Vladimir Lazarević zatražio izuzeće postupajućih zamenika tužilaca i sudija.

Naredno ročište, zakazano za kraj aprila nije održano zbog toga što je advokat Lazarević dve nedelje ranije uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem koga je takođe zastupao.

Krajem maja pripremno ročište je odloženo nakon što je Miljković otkazao punomoćje svom drugom braniocu.

Grupa Veljka Belivuka uhapšena je u februaru 2021. godine u velikoj policijskoj akciji. Optužnica je podignuta pet meseci kasnije, a već u septembru je stupila na snagu. Iako zakon propisuje da pripremno ročište mora da bude zakazano mesec dana od stupanja na snagu optužnice, na prvo pripremno ročište se čekalo skoro šest meseci zbog bolesti predsednice veća sudije Zorane Trajković.

Na kraju je predsednik Višeg suda u Beogradu promenio sudsko veće koje je i zakazalo prvo pripremno ročište u martu.

Prva optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Belivuka, Miljkovića i članove njihove grupe za pet teških ubistava i niz drugih krivičnih dela. Pre desetak dana na snagu je stupila i druga optužnica koja grupi pripisuje još dva ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari