Suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" zatvoreno za javnost 1Foto: FoNet/Zoran Drekalović

Na prvom ročištu na suđenju roditeljima maloletnog K.K. koji je počinio masovno ubistvo u OŠ Vladislav Ribnikar u maju 2023, kada je stradalo deset osoba, prvo se izjašnjavalo o tome da li će suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost. Odlučeno je da će ceo glavni pretres biti zatvoren za javnost.

Zabranjuje se svima koji učestvuju u postupku da daju izjave, jer je to krivično delo, odlučeno je, javlja N1.

Tužilaštvo je tražilo da bude zatvoreno zbog zaštite maloletnika.

Kao što se to navodi i u optužnici i kao što je rečeno na konferenciji za štampu, čitava odbrana roditelja K.K. je bila za to da se suđenje otvori za javnost.

Advokat roditelja K.K. Borivoje Borović naveo je da se protivi tome da bude zatvoreno za javnost, jer će mediji svakako o tome izveštavati, bilo ono otvoreno ili zatvoreno.

Maloletnicima koji su svedoci, tokom saslušanja advokati odbrane nisu postavljali nijedno pitanje, niti će to činiti i dalje.

Tužilaštvo za oca dečaka predložilo kaznu od 12 godina zatvora

Pored oca V. K. i majke M. K, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da pucaž i instruktor u tom klubu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud V. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku M. K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

V. K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog maloletnog sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka M. K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ i instruktor u tom klubu.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari