Počeo prvi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021/2022 1Foto: MDULS

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021/2022, na kome 18 organa javne uprave nudi stručnu praksu za 400 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji, otvoren je danas na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Palate Srbija, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, rektori državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Кragujevcu, Nišu i Novom Pazaru potpisali su Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2021/2022. godinu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je na otvaranju rekla da je Srbiji „potrebna jaka i moderna javna uprava, a pre svega mladi i obrazovani ljudi, koji će u nju doneti nove ideje i preko potrebnu novu energiju“.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre je poručio da je zapošljavanje na osnovu zasluga jedno od glavnih preduslova savremene javne administracije, zasnovane na principima profesionalizacije i depolitizacije.

„Ovaj dvodnevni sajam stručne prakse je dobra prilika za organe državne uprave i lokalne samouprave da otvore svoja vrata studentima i da im daju šansu da realizuju svoju praksu, čime se promoviše i karijera u državnoj službi. Evropska unija pažljivo prati ovaj aspekt reforme javne uprave u Srbiji, jer je dalja profesionalizacija državne službe važna i zbog namere Srbije da postane članica EU, a daleko važnija za dobrobit njenih građana“, istakao je Žofre.

Učesnicima Sajma video porukom se obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić, poručivši da je javna uprava jedan od ključnih stubova za kvalitet života svih gradjana.

„Mi smo još 2015. godine ušli u sveobuhvatnu reformu javne uprave, kako bi od nje napravili istinski servis svih naših gradjana i privrede. Za to su nam pre svega potrebni kvalitetni kadrovi“, navela je u poruci Brnabić.

Prvi sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi održava se danas i sutra onlajn, a 18 organa javne uprave (13 državnih organa i pet lokalnih samouprava) ponudiće stručnu praksu za 400 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari