Počeo sa radom Dnevni privremeni prihvatni centar za lica bez krova nad glavom 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Gradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu danas je u saradnji sa Crvenim krstom Beograda otvorio u Lominoj ulici broj 17 Dnevni privremeni prihvatni centar za lica bez krova nad glavom, saopšteno je danas.

Ovaj vid pomoći i podrške pruža se od 2017. godine, istakao je sekretar Crvenog krsta Beograda Nikola Prica.

„Dnevni centar će moći da se koristi svakog radnog dana od 10 do 13 časova, gde će korisnici moći da dobiju besplatni tolli obrok i napitak, garderobu, kao i da koriste kupatila. Takođe, u tom periodu korisnici mogu da koriste i savete naših zaposlenih koji će im biti na usluzi“, naveo je Prica.

Podsetio je da je od prošle godine pokrenut i projekat prenoćišta za lica bez krova nad glavom na Autokomandi, te da u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ima dovoljno mesta.

„Na dnevnom nivou usluge naših centara koristilo je u proseku od 25 do 70 korisnika. Rad ovog dnevnog privremenog centra pratiće Crveni krst, koji će uz podršku volontera i profesionalaca na ovoj lokaciji omogućiti beskućnicima konzumaciju obroka i toplih napitaka, uz mogućnost preuzimanja tople zimske garderobe. U 2022. godini, centar je zabeležio 3.494 poseta“, naveli su iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Podsetili su u saopštenju da je 20. novembra počelo sa radom i Privremeno prenoćište za lica bez krova nad glavom na Autokomandi.

„Do sada je zabeleženo 548 prenoćišta, 47 različitih lica je koristilo uslugu, od toga osam žena. Kapacitet je 40 kreveta. U okviru ove usluge beskućnicima je omogućeno prenoćište u bezbednom i toplom okruženju, kupanje i pranje garderobe, obezbeđeni su obroci u vidu lanč paketa, topli napici i čista garderoba. U toku prošle godine zabeležena su 3.453 noćenja“, naveli su iz resornog sekretarijata.

U Prihvatilištu za odrasla i stara lica trenutno boravi 71 korisnik, precizirali su iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

„Prihvatilište predstavlja vid trajnijeg smeštaja, koje podrazumeva hitno sklanjanje sa ulice lica koje je bez krova nad glavom. S obzirom na to da nam predstoje niske temperature, pozivamo sugrađane da ukoliko primete beskućnika, prijave ga Policiji, Hitnoj pomoći ili Centru za socijalni rad, kako bi sva lica koja su u stanju socijalne potrebe bila na adekvatan način zbrinuta“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari