Početak grejne sezone u Užicu, ipak, odložen za 31. oktobar 1Dragoljub Stojadinović i Branko Filipović/Foto: Grad Užice

Iako je bilo najavljeno da neće kasniti i da će, u skladu sa gradskom odlukom, početi danas, grejna sezona u Užicu je, ipak, odložena i počeće najkasnije 31. oktobra.

To je odlučilo Gradsko veće i naložilo JKP Gradska toplana da prati vanjske temperature i da jutros započne tople probe sistema centralnog grejanja.

U svom zaključku, Gradsko veće je navelo da „u sklopu mera štednje, a u skladu sa vremenskim prilikama, krajnji rok za početak grejne sezone je 31. oktobar“.

To je, rekao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika, tokom današnje konferencije za medije, „u skladu sa najavom Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se od 17. do 31. oktobra očekuju dnevne temperature od 17 do 22 stepena“.

On je istakao da je gradskom odlukom predviđeno da se grejanje isključuje kada su vanjske temperatura više od 12 stepeni.

„Ukoliko temperature budu niže od prognoziranih, grejna sezona počeće i pre 31. oktobra“, kazao je Stojadinović.

O umanjenju računa za tu uslugu, koja se u Užicu plaća svih dvanaest meseci u godini, rekao je da „će se videti da li postoji takva mogućnst“.

„U zavisnosti od broja dana sa toplim probama i od toga koliko će trajati grejna sezona, odlučićemo da li postoji mogućnost za umanjenje računa za period od 15. do 31. oktobra“, kazao je Stojadinović.

Tvrdeći da se „ne postavlja pitanje spremnosti Gradske toplane za grejnu sezonu“, kazao je da užička toplana, „za sada ima dovoljno energenata, da su njena skladišta puna i da ima potpisan ugovor sa preduzećem Užice gas“.

Branko Filipović, direktor toplane koja je zatražila poskupljenje grejanja za skoro 18 odsto, ali Gradsko veće se o tome još uvek nije izjasnilo, kazao je da će se to preduzeće „truditi da maksimalno štedi energente narednih dana, u skladu sa najavljenim vremenskim prilikama, ali i da“, kako je rekao, „obezbedi što kvalitetnije grejanje u predstojećim mesecima“.

„Kako su jutra u Užicu hladna, jutros smo počeli tople probe, kako bismo proverili sistem i zagrejali radijatore“, naveo je Filipović.

On je poručio da „građani sigurno neće biti oštećeni, jer su tople probe u jutarnjim satima, a nakon toga se očekuju više dnevne temperature“ i dodao da će se „u zavisnosti od režima grejanja, razmatrati umanjenje računa“.

Kvarori

Tokom toplih proba, kvarova je jutros bilo na postrojenjima Lipa i Aleksića most i magistralnim toplovodu Blok Zlatibor, za koje je Filipović rekao da će se sanirati do kraja dana.

Srbija je u povoljnijem položaju od drugih država

Ocenivši da je „Srbija u mnogo povoljnijem položaju od zemalja u okruženju i mnogih država u Evropi“, Dragoljub Stojadinović je poručio da su „uštede energenata moguće i potrebne u ovakvim vremenskim prilikama jer“, kako je kazao „ne znamo kakva i koliko duga zima nas očekuje“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari