Početak grejne sezone u Zaječaru od ponedeljka 16. oktobra: Direktor JKSP “Zaječar” o grejanju govori za Danas 1Foto: M. S. / Danas

Direktor Javno komunalno stambenog preduzeća “Zaječar”, Nebojša Božinović, za Danas kaže, da odlukom o uslovima i načinom snabdevanja toplotnom energijom grada Zaječara, početak grejne sezone je 15. oktobar, ali pošto se očekuju tada visoke temperature, oni će sa toplotnim probama i praktično grejanjem, krenuti od ponedeljka 16. oktobra.

Prema njegovim rečima, oni će krenuti sa grejanjem iz tri toplotna izvora – Kraljevica, Ključ i Popova plaža.

“Postoji mali problem sa toplotnim izvorom iz pivare, koji ne možemo da aktiviramo pre četvrtka sledeće nedelje, zbog remonta koji je u toku, tako da najkasnije od 20. oktobra, pustićemo u rad i taj kotao”, istakao je Božinović.

Sagovornik Danasa, kaže da je zvanični početak sezone od ponedeljka 16. oktobra, i da će grejanje prilagođavati spoljnim temperaturama.

“Kako se bude razvijala vremenska situacija, tako će naša firma raditi. To mislimo, da pratimo da li će se praviti prekidi u grejanju, zbog visokih temperature, a do 20. oktobra, počinjemo sa punim kapacitetom”, objašnjava on.

Zaječarska toplana koristi mazut, a na mesečnom nivou troši mazut zavisno od meseca.

“Trošenje se kreće od 150 do 600 tona za mesec. Za godinu dana potrošimo 3.300 tona mazuta. Oktobar i april su meseci sa najmanjom potrošnjom, dok novembar, decembar, januar i februar su hladniji meseci, tako da je potrošnja veća”, ističe direktor JKSP “Zaječar”, Nebojša Božnović.

On ističe da cena grejanja ove godine ostaje na nivou prošlogodišnje, pošto su, kako on dodaje, “imali veliko povećanje cene”.

Početak grejne sezone u Zaječaru od ponedeljka 16. oktobra: Direktor JKSP “Zaječar” o grejanju govori za Danas 2
Foto: M. P.

“Poskupljenje je bilo uzrokovano velikim poskupljenjem energenata, tako da cena ostaje ista – 150 dinara za kvadrat, bez PDV-a. Grejanje za privredu je 25 odsto skuplje”, objašnjava cene Nebojša Božinović.

Problem je, kako sagovornik Danasa ističe, to što trenutno nemaju dobavljača mazuta, pošto su dva tendera propala.

“Oba su propala. Naša finansijska situacija je jako teška, i mi smo mazut nabavljali uz pomoć menica, gde dobavljač treba da bude garant. U ovom trenutko niko od dobavljača nije bio spreman da prihvati da bude garant za menice, tako da smo sada bez dobavljača, ali smo na dobrom putu da za par dana to pitanje rešimo. Uz to moraćemo da zatražimo i pomoć od Direkcije za robne rezerve, pošto mi od svojih prihoda ne možemo da nabavimo toliki mazut”, objašnjava Božinović.

Božinović ističe da oni imaju 1.900 objekata korisnika daljinskog grejanja, i to predstavlja oko 18 odsto svih objekata u gradu.

“Kod nas su uglavnom priključena velika stambena naselja, a trenutno je trend isključenja sa grejanja, veći nego što se ljudi priključuju. Ove godine smo dobili značajan objekat u centru grada, a to je Osnovni sud. To nam mnogo znači, a planovi za budućnost su nam veliki”, ističe on.

Dodaje, da njihovo finansijsko stanje se može popraviti, ako se veliki objekti, kao što su bolnica ili muzej, priključe na daljinsko grejanje.

Pošto je pomenuto preduzeće ušlo u javno-privatno partnersto, početak grejanja sa novim partnerom očekuje se od sledeće grejne sezone.

“Mi pomoć iz budžeta nemamo. Mi se finansiramo od grejanja i izvoženja smeća. To su prihodi koje realno ostvarujemo, za razliku od drugih gradova gde se grejanje finansira iz samog budžeta. Grad je jedino nekoliko puta kada je situacija bila zaista alarmantna, pozajmili su neku količinu mazatu iz Direkcije za robne rezerve”, objašnjava on.

Naš sagovornik kaže, da ne voli da ih neko dotira, i da prelaskom na javno-privatno partnerstvo, doćiće u situaciju i da zarađuju.

“Za sledeću sezonu imaćemo novu kotlarnicu na Popovoj plaži, i rekonstruisanu u naselju “Kotlujevac” što će značiti sigurnu isporuku energije. To će značiti i verovatno nižu cenu grejanja, a moguće je da se priključe i novi korisnici”, kaže direktor.

On dodaje da priključenjem građana na daljinsko grejanje, koji sada koriste ugalj, smanjiće se zagađenje u gradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari