Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Piknik pod nazivom „Za spas Jaza“, održan je juče na popularnom kupalištu u Zaječaru.  Zaječaraci koji se protive provlačenju visokonaponskih kablova ispod reke Timok okupili su se u velikom broju u nedelju. Danas su građani opet oterali izvođače radova.

Miladin Krstić, Zaječarac iz naselja Podliv, za Danas kaže da su oni tražili od izvođača radova da ima kažu šta ovde rade, za koga i zbog čega.

“Mi smo ih pitali zašto kopaju, ko je to zahtevao i zbog čega. Mi smo nešto načuli šta se sprema, ali želimo da nam neko od nadležnih to kaže. Nije postavljena table da se zna ko je izvođač radova”, kaže Krstić.

Prema njegovim rečima, Zaječarci se bune, pošto ne znaju šta da očekuju, a kako on ističe, zbog takvog ponašanja grada, juče su na Vanjinom jazu – kupalištu, održali piknik.

Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Juče smo pokazali čemu Vanjin jaz služi. To su građani pokazali masovnim odazivom po lepom i sunčanom danu. Međutim čim smo se juče sklonili oni su nastavili da kopaju. Danas smo rešili da ih pitamo šta to rade i za koga, ali oni su kazali da pitamo ljude iz grada Zaječara. Nije moguće da se niko iz grada dva meseca ne oglašava. Ovo je sramota. Čega se boje ako je sve čisto?” upitao je on.

Zaječarci strahuju zbog kablova

Slaviša Božinović, iz Zaječara za Danas kaže, da su se Zaječarci okupili u nedelju na Vanjinom jazu, popoularnom kupalištu, kako bi iskoristili lepo vreme u prirodi, na mestu koje se svim stanovnicima grada na Timoku vezuje za neke događaje iz mladosti.

Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Tu smo nalazili prve ljubavi. Tu smo naučili da plivamo, tu smo se sunčali, tu smo se igrali. Tu smo čak i kampovali. Juče smo se spontano okupili zbog radova koji se dešavaju, a niko ne želi da kaže šta se to kopa”, ističe Božinović.

Sagovornik Danasa kaže da vlast radi na devastiranju ovog mesta, ali niko tačno ne zna šta se tu planira.

“Možemo samo da nagađamo, pošto svi ćute. Ćuti vlast, ćute izvođači. Čak su izvođači radova prelepili ime firme da se ne zna ko radi. Smatram ako se nešto legalno radi, nema potrebe da se ime firme krije”, objašnjava on.

Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Slaviša kaže ono što su čuli je da se planira provođenje visokonaponskog kabla ispod Timoka, a prema njegovim rečima, Zaječarci smatraju da to nije bezbedno.

“Ljudi se boje. Mi smo zabrinuti. Postoje propisi kako se to radi, ali mislimo da oni ne rade po propisima, pošto se kriju. Ono kopanje na Šljivarskom putu i Podlivu, direktno je povezano sa ovim”, tvrdi Božinović.

Takođe, on kaže da se stanari protive i postavljanju kablova u njihovim naseljima, gde su ranije već sprečili izvođače.

Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Naš pristup je gandijevski. Predali smo peticiju gde su potpisali više od 300 stanara, a reč je samo o stanarima dve ulice”, istakao je on.

Zaječarci su se u nedelju okupili na Vanjinom jazu

Juče se na Vanjinom jazu okupio veliki broj Zaječaraca, pošto je na Fejsbuku najavljen događaj pod nazivom “Za spas Jaza”.

Okupljeni građani su sedeli nekoliko sati na svom kupalištu, a za sve je bio pripremljen pasulj kao i roštilj.

Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Zaječarci već nekoliko puta zaustavljaju radove

Podsećamo, 20. novembra prošle godine, Zaječarci iz Vojničke ulice u naselju “Podliv” u Zaječaru, oterali su radnike, kako kažu, nepoznate firme, koja danima kopa njihove trotoare. Za Danas su kazali da ne znaju ko izvodi radove, zašto to rade, kao i zbog čega kopaju.

Stanari Vojničke ulice u naselju “Podliv” u Zaječaru, koji su u ponedeljak 20. novembra oterali radnike, kako kažu, nepoznate firme, koja je danima kopala njihove trotoare, saznali su da je investitor Elektrodistribucija, a izvođači radova firma iz Bajne Bašte i Kip Lajt, firma čija je jelka od 83.000 evra krasila doček Nove 2018. godine u Beogradu. Meštani ovog naselja za Danas kažu da su radovi obustavljeni.

Zaječarci opet prekinuli radove: Meštani brane svoje kupalište od bagera i opasnih strujnih kablova (FOTO) 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Međutim, krajem januara opet su zatekli opet istu firmu kako nastavlja sa radovima.

Kasnije je došlo do navodnog dogovora između Zaječaraca, i izvođača, ali se kopanje trotoara nastavilo u naselju Šljivarski put, a pripadnici policije su se pojavili na mestu kopanja. Nakon što su Zaječarci iz tog dela grada i tamo prekinuli radove, radovi su nastavljeni na kupalištu, ali od nedelje, radovi su obustavljeni i na tom mestu.

Pokušali smo da pitamo gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, šta se radi trenutno u naseljima Podliv i Šljivarski put, kao i na kupalištu Vanjin jaz, ali do objave teksta, on nije odgovorio na naša pitanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari