Turska policija upotrebila je juče vodene topove i suzavac na istambulskom Kadikoj trgu kako bi rasterala nekoliko hiljada demonstranata koji protestuju zbog vladinih urbanističkih planova i istrage o korupciji. Ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler ponudio je ostavku premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu jer je među 23 uhapšenih i njegov sin.


U intervjuu za agenciju Anadolija Guler je rekao da nije počinio nikakvo krivično delo i da ne može da bude optužen. Osim Gulerovog sina, uhapšen je i sin ministra ekonomije Zafera Čaglajana. Obojica tvrde da nisu krivi. Uhapšena je i generalni direktor državne Halkbanke Sulejman Aslan.

Privedeno je i smenjeno oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja. Među njima je i načelnik policije u Istanbulu. Erdogan je istragu nazvao „prljavom kampanjom“ protiv vlade i doveo je u vezu sa letošnjim antivladinim protestima. U Istanbulu su demonstranti uzvikivali: „Svuda je podmićivanje, svuda je korupcija“. Transparenti su aluzija na letošnje, kada su demonstranti sa Trga Taksim uzvikivali: „Svuda je Taksim, svuda je otpor“. Hapšenja odražavaju napetost unutar vladajuće Partije pravde i razvoja između pristalica premijera Erdogana i islamističkog teologa Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD. Najnovija dešavanja vode do početka kraja premijera Erdogana, ukazuju za Danas diplomatski izvori.

Gulenove pristalice, koje imaju međunarodnu podršku, posebno SAD, Erdogana neće rušiti nasiljem, već institucionalno, a iako se još nije oglasio povodom političke krize u zemlji, predsednik Turske Abdulah Gul bi mogao da Erdoganu zada poslednji udarac, smatra se u diplomatskim krugovima.

S druge strane, ukoliko aktuelni premijer opstane na političkoj sceni, pokušaće da okrene Tursku ka islamističkim zemljama i Rusiji, ukazuju izvori Danasa: „Gulenov islamistički pokret Hizmet pomogao je Erdoganu da 2002. prvo dođe na vlast, a zatim i da je učvrsti. Međutim, od 2011, kada je stranka aktuelnog premijera osvojila 50 odsto glasova na parlamentarnim izborima, Erdogan je pomislio da može da vlada sam. On će se sigurno poslužiti svim autokratskim sredstvima kako bi ostao na vlasti.“

U prilog ovakvom razvoju događaja ide i Erdoganova izjava u crnomorskom gradu Giresun da su njegove pristalice u stranci suočene sa „silama mračne zavere“ koje su izvan Turske i koje žele da podele zemlju. „Neka naši prijatelji i neprijatelji ovo znaju. Ko god se usudi da naškodi, postavi zamke u ovoj zemlji, ko god pokuša da dotakne našu nezavisnost, mi ćemo polomiti te ruke“, rekao je Erdogan. Smatra se da Gulenove pristalice „drže“ policiju, pravosuđe i pojedina ministarstva.

Saradnja s Pakistanom

Islamabad – Turski premijer Erdogan stigao je juče u dvodnevnu posetu Pakistanu koja će biti usredsređena na unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, saopštili su zvaničnici. Turski premijer predvodi brojnu delegaciju poslovnih ljudi i preduzetnika koji žele da ispitaju investicione mogućnosti u Pakistanu. Erdogan će razgovarati s pakistanskim predsednikom Mamnunom Husainom i premijerom Havazom Šarifom o bilateralnim i regionalnim pitanjima. Beta-Sinhua

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari