Jučerašnja svečana sednica gradske skupštine u Kragujevcu, podsetimo, na Đurđevdan se kao Dan grada obeležava u znak sećanja na znamenitu Đurđevsku skupštinu, održanu davne 1818. u manastiru Vraćevšnica, na kojoj su narodni prvaci, na predlog knjaza Miloša (Obrenovića) odlučili da Kragujevac bude prva prestonice moderne srpske države u nastajanju. Kragujevac je bio prestonica Srbije od 1818 do 1841, kada je ukazom kneza Mihaila izmeštena u Beograd.

U prestoničkom periodu u Kragujevcu su, formiranjem prvih prosvetnih, privrednih, zdravstvenih, sudskih, kulturnih i drugih ustanova i institucija, postavljeni temelji aktuelne države Srbije. Tim povodom svečana sednica lokalnog parlamenta juče je organizovana upravo u zdanju Stare srpske skupštine, u kojoj su, pored brojnih drugih odluka vezanih za razvoj srpske državnosti, 1878. pročitani zaključci Berlinskog kongresa, kojima je Srbija, posle vekovne Osmanlijske vlasti, stekla punu nezavisnost.

– Na ovaj svečani dan ovde kao da odzvanjaju Miloševe reči, da države bez naroda nema, te da je za njeno očuvanje, stvaranje ili obnavljanje potrebno koristiti druga sredstva, a ne jedini neobnovljiv resurs, ljude, rekao je juče gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović u Staroj srpskoj skupštini, dodajući da je na taj Milošev pristup značajno podsetiti danas, kada se Srbija bori za opstanak i svoje zasluženo mesto u svetu velikih, često i nepravednih.

– I danas se hrabrošću može nazvati i prepoznavanje mogućeg puta u budućnost, umesto ispraznog junačenja koje vodi u pogibelj i izopštenost iz sveta. Zato sa ovog istorijskog mesta, sa kog je Srbija počela svoju obnovu, neka ova poruka, utemeljena u dubokom iskustvu, označi pozdrav svima koji su u stanju da razumeju i prihvate, poručio je Stevanović.

Svečana sednica SG je bila centralna, ali nikako i jedina manifestacija kojom se ovde proslavlja Dan grada. Naprotiv, Dan grada u Kragujevcu obeležava se i nizom kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih prigodnih manifestacija i svečanosti. Manifestacija kojoj se posebno raduju najmlađi Kragujevčani jeste Dečiji karneval, koji je Gradska turistička organizacija juče organizovala po osmi put. Na Trgu kod Krsta sinoć je organizovan koncert poznatih pop i rok pevača i sastava, nakon kojeg je priređen veliki vatromet.

Gradonačelnik Ingolštata počasni građanin

Za počasnog građanina Kragujevca juče je, na svečanoj sednici gradskog parlamenta, proglašen gradonačelnik nemačkog grada Ingolštata Alfred Leman. Priznanje zaslužni građanin Kragujevca juče je dodeljeno Draganu Živanoviću, predsedniku Društva srpsko-nemačkog prijateljstva, koji je pre deset godina pokrenuo inicijativu za uspostavljanje saradnje Kragujevca i Ingolštata. Na jučerašnjoj sednici SG pojedincima i kolektivima uručene su tradicionalne Đurđevdanske nagrade.

Povelja o prijateljstvu sa Zubinim Potokom

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik kosovske opštine Zubin Potok Slaviša Ristić juče su potpisali povelju o prijateljstvu dve lokalne samouprave. Povelja je potpisana na inicijativu Vlade Srbije o uspostavljanju saradnje između kosovskih i opština i gradova u centralnoj Srbiji.

Kragujevac, inače, ima veliki broj gradova pobratima i prijatelja u zemlji, regionu i inostranstvu. Otuda je juče bio najavljen Dan Palestine. Palestinski grad Jerihon, koji slovi za najstarije urbano naselje na svetu, i Kragujevac prošle godine su uspostavili blisku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari