Zašto mediji posebno naglašavaju nacionalnost počinioca? 1Foto: Stanislav Milojkovic

Organizacija Manjinska inicijativa saopštila je danas da mediji prilikom izveštavanja o počiniocima dela bespotrebno ističu nacionalnost, na taj način podstičući širenje mržnje u javnom prostoru.

Ova organizacija je saopštila da je 26. januara portal Alo.rs objavio tekst pod naslovom „HAOS USRED KNEZA Grupa pripadnika romske nacionalne manjine u centru Beograda napala obezbeđenje i opljačkala butik: Žestok sukob trajao desetak minuta (Video)“.

U tekstu se ističe da su Romi počinili pljačku i tukli se sa obezbeđenjem.

Dva dana ranije, internet portal Srbija danas u tekstu u kome se piše o silovanju maloletnice na Adi Huji navodi da su počinioci Romi.

„Osobe, koje su počinile ta dela treba da odgovaraju pred sudom, a za taj proces nije važna njihova nacionalna pripadnost, već krivično delo. Nameće se utisak da je nekim medijima za cilj širenje rasne, etničke mržnje, a na taj način utiču na javno mnjenje i podstiču i ovako, nažalost, razvijene stereotipe i socijalnu distancu prema Romima“, poručili su iz Manjinske inicijative.

Manjinska inicijativa zahteva da nadležne institucije sistema kao što su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i Zaštitnik građana Republike Srbije u okviru svojih nadležnosti zauzmu aktivan stav u borbi protiv govora mržnje u javnosti i medijima i preuzmu adekvatne pravne korake.

„Govor mržnje samo produbljuje jaz između većinskog naroda i romske nacionalne manjine u Srbiji, te stvara nove nacionalne tenzije koje ni na koji način ne unapređuju odnose među zajednicama“, izjavio je Jordan Vasić ispred Manjinske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.