Počinje deratizacija u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

Institut za javno zdravlje Kragujevac – Centar za kontrolu i prevenciju bolesti od danas sprovodi sistematsku deratizaciju na teritoriji grada koja će trajati 30 dana.

Deratizacija obuhvata 78 mesnih zajednica, kanalizacione mreže, obale reka (Lepenica, Uglješnica, Ždraljica, Drača, Grošnička) i potoka (Bresnički, Sušički, Erdoglijski, Divostinski), gradske deponije u Jovanovcu, divljih deponija, groblja (Palilulsko, Varoško, Sušičko, Bozman), službenih prostorija organa i stručnih službi grada.

Tokom deratizacije biće tretirani i objekati na pijacama (Aerodrom, Erdoglija, Bubanj, Bresnica, Stanovo, kvantaška i stočna pijaca), nehigijenskih naselja i neuređenih ili delimično uređenih zelenih i drugih javnih površina u neposrednoj okolini stambenih objekata mesnih zajednica.

Sistematska deratizacija kanalizacione mreže će se raditi noću kada je i protok saobraćaja najmanji, u saradnji sa JKP „Vodovod i kanalizacija” Kragujevac.

Sprovođenje sistematske deratizacije se izvodi uz upotrebu preparata na bazi 0,005 procenata bromadiolona (antikoagulant) koji će se primenjivati shodno uslovima na terenu kao i važećim normativima u količini i na način da se spreči slučajno trovanje ljudi i životinja.

Na svim mestima gde su postavljeni zatrovani mamci biće vidna obaveštenja o apliciranim zatrovanim mamcima, kao i svim relevantnim podacima vezanim za izvođenje deratizacije.

Akcija sistematske deratizacije na teritoriji grada Kragujevca, uz predviđen broj stručnih ekipa trebalo bi da traje oko 30 radnih dana u zavisnosti od vremenskih prilika i stanja brojnosti glodara na terenu.

Posebno ugrožena mesta su predviđena da se rade i dva puta (zapuštene i neuređene zelene površine, nehigijenska naselja, deponije, groblja).

Iz Instituta za javno zdravlje podsećaju da svi upravnici zgrada otvore podrumske prostorije i omoguće nesmetan ulazak ekipama iz IJZ Kragujevac tokom prve dve nedelje sistematske deratizacije grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari