Počinje energetska sanacija tri škole i vrtića u Užicu 1Škola u Krvavcima/Foto: Grad Užice

Sanacija tri osnovne škole i jednog vrtića u Užicu, radi poboljanja energetske efikasnosti tih zdanja, počeće do kraja ovog meseca i trebalo bi da se završi krajem jula ove godine.

To je najavljeno tokom jučerašnjeg skupa u Užicu na kome su bili predstavnici Ministarstva rudarstva i eneregetike, Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske (SEKO), firme Credo iz Vranja, koja će obaviti radove, i Grada Užica.

Energetskom sanacijom obuhvaćene su tri osnovne škole „Nada Matić” u centru grada, „Aleksa Dejović” u Krvavcima i „Miodrag Milovanović Lune” u Karanu, kao i vrtić „Poletarac“.

Projekat je vredan 1.802.747,69 evra, od čega je SEKO obezbedio 83 odsto tog iznosa, a ostatak Grad Užice.

Procena je da će se sanacijom uštedeti energija od  1.021,3 megavat časova godišnje, odnosno oko 3,42 miliona dinara, da će se značajno smanjiti emisija ugljen-diksida i da će bolje uslove za obrazovanje imati oko 1.329 učenika.

Planirano je da se izgrade kotlarnice sa kotlovima na pelet, postavi  termoizolacije krovova, zidova i tavana, zameni stolarija, rekonstruiše sistem grejanja, obezbedi protivpožarna zaštita, kao i da se saniraju zidovi i podovi.

Rok za završetak radova je 35 sedmica, odnosno kraj jula ove godine.

Izmene u nastavi

Do završetka radova biće izmena u procesu nastave, a narednih dana, kako je reeno, znaće se u kojim objektima će učenici pohađati nastavu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari