U Šapcu, na plaži Starigrad 1. juna počinje kupališna sezona. Kao i svake godine znatna sredstva se izdvajuju za uređenje plaže, a najviše za čišćenje korita reke Save. Čak tri miliona dinara predviđeno je za uklanjanje mulja. Međutim, problem je što za sada nema trajnog rešenja, a do sada je dato dvadesetak miliona dinara.

 Za razliku od Sremske Mitrovice, Sava kod Šapca pravi luk i znatan deo mulja umesto u maticu nosi prema obali. Odavno je predlagano da se uzvodno od plaže izgradi naper kako bi se smanjili nanosi mulja na obalu. Uz to, uprkos brojnim obećanjima iz republičke vlade, nikako da počne obeležavanje kao i čišćenje plovnog puta Savom.

Za kupališnu sezonu sve ostalo je spremno, od uređenih travnjaka, noćne rasvete, službi hitne pomoći i spasavanja, do kabina i tuševa. Međutim, najvažniji uslov je higijenska ispravnost vode. Jedan deo sezone Sava ima veći broj koliformnih bakterija nego što je dozvoljeno, tako da kupači ulaze u vodu na svoju odgovornost. To je i posledica neizgrađenih postrojenja za preradu otpadnih voda, a u gornjem toku Save su značajni industrijski kapaciteti. Urpkos ulaganjima, plažu na Starom gradu dnevno koristi svega nekoliko stotina kupača, što je daleko manje nego ranijih godina.

Posle Drugog svetskog rata na Savi kod Šapca bile su čak tri plaže na kojima se okupljalo na hiljade kupača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari