Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice 1Foto: Fonet / Božana Pavlica

Na današnjoj Paradi ponosa učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi, koji su prošetali centralnim beogradskim ulicama, pod geslom: „Ljubav je zakon“.

Od predstavnika Vlade Srbije na „Prajdu“ je primećena samo Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok je premijerka Ana Brnabić obavestila organizatore da je sprečena da dođe.

Posle kratkog obraćanja organizatora „Prajda“ ispred Skupštine, učesnici su popodne skrenuli u ulicu Kneza Miloša, da bi se vratili na početnu tačku – park Manjež, gde je u toku žurka.

Najavljeno je da će na toj proslavi nastupiti Sara Jo, Nataša Bekvalac. Očekuju se i nastupi Bojane Vunturišević, Sajsi MC, Džipsii i Lee Davogić.

„Pre 30 godina su mi rekli da biti gej u Srbiji neće biti nikada legalno, jer je to svima gadno. Pre 20 godina su mi rekli da nikada neći biti prajd. Pre 10 godina su mi rekli da sam lud kada sam rekao da ćemo imati Zakon o istopolnim zajednicama“, poručio je ispred Narodne skupštine Goran Miletić, jedan od organizatora ovogodišnje „Parade ponosa“.

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice 2
foto: P. Paunović

Kako je dodao: „Želimo da se Skupština više ne folira, a predsednik ako smatra da je Zakon neustavan,  neka ga pošalje Ustavnom sudu“.

Povorka učesnika Beograd prajda nakratko se zadržala ispred Vlade Srbije, gde su organizatori izneli zahtev da se što pre usvoji Zakon o istopolnim zajednicama, javlja N1.

Učesnici „Prajda“ skrenuli su potom sa Terazija prema Trgu Nikole Pašića i stigli do Skupštine.

Povorka ovogodišnje „Parade ponosa“, čiji je slogan: „Ljubav je zakon“, krenula iz Manježa, a okupljenima se sa kamiona obratila pevačica Nataša Bekvalac, ovogodišnja kuma Prajda.

Sa kamiona se puštala pop i haus muzika, ali i Cobijeva numera “Rambo”.

„Dobar dan, srećan vam Prajd”, obratila se sa bine jedna od organizatorki i pozvala okupljene na Paradi ponosa da lagano krenu u šetnju.

Danas šetamo pod sloganom “Ljubav je zakon”, molim sve učesnike da se uzdrže od poruka koje nisu u skladu sa vrednostima “Beograd Prajda, poručeno je pred početak šetnje.

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice 12
foto: P. Paunović

Nisam tu samo da podržim LGBT zajednicu, već sam i deo nje zbog svega što sam prošla kao žena i umetnica, poručila je kuma ovogodišnjeg Prajda, pevačica Nataša Bekvalac.

„Velika mi je čast i ogromno zadovoljstvo što sam ovogodišnja kuma Prajda. Sem što mi je čast i zadovoljstvo, na meni je i velika odgovornost i trudiču se da budem dostojna ove predivne titule“, rekla je Bekvalac, prenosi N1.

Kazala je i da zvanje „kume Prajda“ nije samo potvrda njenog rada, već i potvrda života koji je do sada vodila.

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice 13
foto: M. D. M

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je za N1 da joj se čini da je Prajd 2019. bio prekretnica, da je tada atmosfera bila odlčna, i da su parade ponosa danas svakako bezbednije nego ranije.

Istakla je i da ne vidi da je odlaganje usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama problem, jer je, kako je rekla, uvek za to da se svaki nesporazimi i nerazumevanja prethodno otklone, kako ne bi bilo problema u praksi.

Među učesnicima „Prajda“ je i ambasador SAD Entoni Godfri, koji je šetao zajedno sa svojim psom Larom.

Za N1 je rekao da je vrlo srećan što učestvuje u Prajdu i da je ponosan što će Beograd naredne godine biti domaćin Europrajda.

„To je odlično“, poručio je ambasador SAD.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Belgrade Pride (@belgradepride)

Sa prozora jednog od stanova u zgradi preko puta Predsedništva, poletele su crvene, plave i bele epolete.

Na drveću u pomenutom parku okačene su zastave duginih boja.

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice 14
foto: P. Paunović

Svaki učesnik obogodišnjeg Prajda morao je da poseduje zeleni sertifikat (o vakcinaciji), potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata, ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju od šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Program je počeo nešto posle 17 časova.

Na transparentima koje su nosili učesnici na “Prajd marš” piše “Sve je to ljubav”, “Šetam za one koji to ne mogu”,“Stop klasizmu, homofobiji, transfobiji, mizoginiji”, “Svaki mesec je mesec ponosa”…

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice 15
foto: Petar Paunović

U okviru Prajda je Lezbejska i gej solidarna mreža je digla transparente koje organizatori prajda smatraju transfobičnim, zbog čega se vodila rasprava oko uklanjanja tih transparenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari