Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave i Sekretarijat za obrazovanje, kulturu i informisanje obavestila je sve dobitnike novčane nagrade “Akademik Dragoslav Srejović“ za školsku 2012/2013 godinu da počela isplata tih nagrada počela juče. Najbolji kragujevački srednjoškolci, studenti i doktorandi novac će dobijati do kraja sledeće nedelje, prema utvrđenoj dinamici isplate, a shodno prilivu sredstava u gradski budžet.


Nagrade „Akademik Dragoslav Srejović“ u tekućoj školskoj godini dobilo je 166 učenika srednjih škola, studenata i doktoranada iz Kragujevca, i za tu namenu iz budžeta grada će ukupno biti izdvojeno nešto više od pet miliona dinara. Bankama je juče, na osnovu ugovora koji su nagrađeni potpisali sa Sekretarijatom za obrazovanje, uplaćeno prvih 1,2 miliona dinara.

Reč je o dugogodišnjoj nagradi, koja nosi ime najvećeg domaćeg i jednog od najpoznatijih svetskih arheologa 20. veka, akademika Dragoslava Srejovića, rođenog Kragujevčanina, koju je lokalna samouprava svojevremeno ustanovila kako bi dala dodatni podstrek najboljim učenicima, studentima i doktorandima.

– Zbog teških ekonomskih prilika koje se odražavaju i na punjenje gradskog budžeta došlo je do kašnjenja u isplati ovogodišnjih nagrada, i lokalna samouprava se zbog toga izvinjava svim nagrađenim učenicima, studentima i doktorandima, uverena da razumeju teškoće kroz koje svi prolazimo. I pored svih problema Kragujevac će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da nagrađuje one koji to zaslužuju i koji su budućnost i ponos našeg grada, navodi se u jučerašnjem saopštenju za javnost kragujevačke gradske uprave.

U skladu sa sve izraženijom politizacijom svega i svačega, minulih dana ovde se, prema navodima pojedinih lokalnih sajtova, navodno, ili stvarno, oglasila grupa nezadovoljnih laureata nagrade „Akademik Dragoslav Srejović“, tvrdeći da su te nagrade već počele da se dodeljuju, ali „politički podobnim dobitnicima“. Ispostavilo se, međutim, ono što su upućeni osnovano i pretpostavljali – da se radi o još jednoj dezinformaciji netrpljivih pretendenata na vlast u centru Šumadije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari