Novinarska i medijska zajednica pruža punu podršku redakciji NIN u osporavanju prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, koji je odlučio da je ovaj nedeljnik povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, objavljivanjem teksta „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“ u junu ove godine.

U zajedničkom saopštenju novinarska i medijska zajednica podseća da je nedeljniku NIN naloženo da isplati ministru, na ime nematerijalne štete 300,000 dinara, kao i troškove postupka. Obaveza da državni funkcioneri trpe javnu kritiku nije propisana sa ciljem da se ograniči njihov rad, objašnjava se u zajedničkom saopštenju, već da se proširi prostor za slobodu javne reči i javni dijalog.

Presuda Višeg suda u Beogradu, prema oceni novinarske i medijske zajednice, predstavlja zabrinjavajuću poruku medijima šta može da im se dogodi ako negativno pišu o državnim funkcionerima. Zaprepašćeni smo tvrdnjom sudije Slobodana Keranovića da novinarski stav o političkoj odgovornosti jednog ministra u Vladi Srbije spada u „nedopuštene“, „neistinite“ i „nedozvoljene informacije“, ukazuje se u zajedničkom saopštenju.

Novinarska i medijska zajednica zabrinuta je za slobodu izražavanja u Srbiji, ako se oљtra kritika rada ministra, obrazložena u rečenicama u kojim novinarka Sandra Petrušić pravi jasnu razliku između izričitih tvrdnji i pretpostavki, na sudu proglašava za „nedozvoljenu informaciju“.

Kako novinaru može biti „nedozvoljeno“ ono što mu je posao: da prikuplja informacije i da na osnovu prikupljene građe sugeriše moguće zaključke?

Novinarska i medijska zajednica smatra veoma zbunjujućim i kontradiktornim to što sudija Keranović u presudi priznaje da sud „nije mogao, a nije bio ni nadležan da utvrđuje ko su organizatori događaja u Hercegovaиkoj ulici“, ali ipak dodaje da je isti sud „svakako utvrdio da su neistinite informacije da je tužilac (odnosno Nebojša Stefanović) bio organizator, učesnik i pomagač“ rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Veoma smo radoznali kako će se o tako eksplicitnoj prezumpciji nevinosti ministra izjasniti Apelacioni sud koji će o ovoj presudi odlučivati u drugostepenom postupku, po žalbi NIN-, dodaje se u zajedničkom saopštenju i pita da li je tužilaštvo koje vodi istragu obavešteno o izričitom stavu sudije, i hoće li taj stav uticati na istragu?

Razgraničenje između kritičkog stava i činjenične tvrdnje glavno je pitanje ovog spora. Novinarska i medijska zajednica se nada da će se Apelacioni sud temeljnije od Višeg suda posvetiti ovoj dilemi, koja je jedno od glavnih poprišta bitke za slobodu mišljenja u celom svetu.

Zajedničko saopštenje potpisuju Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Poslovno udruženje Lokal press i „Slavko Ćuruvija“ Fondacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari