Podrška poniženim policajcima i vojnicima 1Foto: Fonet/TV Fonet

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podržava protest Policijskog sindikata Srbije i Vojnog sindikata Srbije, materijalno i socijalno poniženih i obespravljenih policajaca i vojnika.

„Koji se bore da očuvaju čast sopstvene profesije, opirući se plimi nepotizma, privatizacije i ponovne politizacije vojske i policije“.

– Postojeća vlast postavlja nestručan kadar na rukovodeće pozicije u vojsci i policiji, kako bi sistem bezbednosti instrumentalizovali za sopstvene partijske ciljeve. Istovremeno, zvecka oružjem i promoviše ratne zločince, pa su građani sa razlogom zabrinuti za stanje u društvu, dok nagađaju šta je namera vlasti, osim toga da ekonomskim politikama osiromaši građane – ističe za Danas Radomir Lazović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Kako ukazuje, od pripadnika vojske i policije se traži da prihvate najgrublja kršenja zakona i pravila sopstvene profesije, da nadničare, umesto da rade za plate, da budu saučesnici u zločinu i ne pomognu svojim sugrađanima kada ih zovu u pomoć.

– Zahteva se da ponizno ćute dok vlast uspostavlja paralelne partijske bezbednosne strukture, kako bi disciplinovali i ponižavali vojnike i policajce ukoliko odbiju izvršenje partijskih naredbi i služenje političko-ekonomskoj eliti u zgrtanju bogatstva – naglašava Lazović.

Aktivistkinja „Ne da(vi)mo Beograd“ Ksenija Radovanović kaže za Danas da se predstavnici ove inicijative solidarno pridružujemo sindikatima vojske i policije u njihovoj borbi za integritet profesije i socijalnu sigurnost.

– Naša borba protiv nesigurnosti, nemaštine i bezperspektivnosti, može biti jedino zajednička. Stoga, nadamo se da je protest vojnog i policijskog sindikata korak više ka njihovoj podršci drugim sindikatima u javnom i privatnom sektoru koji brane naša socioekonomska prava u znatno težim okolnostima. Takođe, i da progovore o pritiscima koje trpe, a zbog kojih je, između ostalog, zataškano rušenje i vezivanje ljudi u Savamali – naglašava Radovanović.

Osuda najavljenog kontramitinga

Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije osudilo je juče najavljeni miting podrške Vladi Srbije Saveza boračkih udruženja Srbije. Miting podrške je planiran da se održi sutra, i to baš na dan kada je prijavljen protest Vojnog i Policijskog sindikata ispred zgrade Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari