Podrška za projekte hrvatskih institucija i organizacija u Srbiji 1Foto: Fejsbuk stranica DSHV - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

U sklopu Programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Hrvatske, ugovore o finansiranju projekata dobilo je 20 hrvatskih institucija i organizacija u Srbiji.

Kako su saopštili iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), reč je o prvom takvom programu ovog Ministarstva, koji ima za cilj da pruži podršku Hrvatima u Srbiji i osnaži pogranična područja Hrvatske.

Na javni poziv je pristiglo ukupno 65 projekata, a podršku je dobilo 20, čija ukupna vrednost iznosi tri miliona kuna, što je za milion više od prvobitno planiranih.

Sredstva su dobile hrvatske institucije i organizacije iz Beograda, s područja Srema, Podunavlja, Sombora, kao i iz Subotice i okoline, čime su pokrivena gotova sva područja u kojima Hrvati žive.

“Dobijena sredstva će se koristiti za opremanje, izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju i adaptaciju, kao i za programske aktivnosti iz tematskih područja saradnje, čime će i institucionalni okvir i programski sadržaji Hrvata u Srbiji biti uveliko obogaćeni”, navode iz DSHV-a.

Iz DSHV-a, kao jednog od inicijatora ovog programa zajedno sa drugim institucijama, ističu da su zadovoljni onim što je ostvareno, a naročito uspostavljenom i osnaženom saradnjom između institucija, ustanova i udruženja Hrvata iz Srbije sa partnerima iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, kao i izrađenim kvalitetnim projektima u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, edukacije i crkvenog života.

“DSHV iskazuje posebno zadovoljstvo što je, zajedno sa Hrvatskim nacionalnim većem, poslovima pripreme za ovaj veliki posao pristupio organizovano, održana je primerena edukacija za učesnike, pružena je informativna podrška, te su osigurani stručni saveti, koje je davao naš član Srđan Vezmar, te smo se kao zajednica manifestovali kao pouzdani partneri i za realizaciju ovako složenih zadataka”, poručuju iz DSHV-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari