Na spomen-obeležju Kadinjača, kod Užica, juče je obeleženo 68 godina od bitke, u kojoj je 29.novembra 1941, sa nadmoćnom nemačkom vojskom, poginuo gotovo ceo Radnički bataljon, kao i većina partizanskih boraca Posavskog i Drugog šumadijskog odreda.

Borci Kadinjače prihvatili su bitku sa Nemcima, kako bi obezebedili odstupnicu Vrhovnom štabu partizanskih jedinica, na čelu sa Josipom Brozom Titom. Porazom na Kadinjači pala je i Užička republika, jedina slobodna teritorija od fašista u to vreme u Evropi, koja je trajala 67 dana.

Komemorativni skup, na kome su se vijorile i jugoslovenske trobojke sa petokrakom, organizovali su Vlada Srbije, SUBNOR i Skupština Užica. Nakon parastosa, koji su služili sveštenici užičke crkve, cveće i vence ispod spomenika položili su potomci poginulih boraca, predstavnici ministarstva rada i socijalne politike, odbrane, Užica, stranaka levice, sindikata i mnogobrojni građani.

Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, upozorio je da i pored toga što se tokom Drugog svetskog rata u našem narodu dogodio i građanski sukob, ne sme se zaboraviti činjenica o oslobodilačkoj i antifašističkoj borbi našeg naroda.

Odajući počast poginulim borcima, Jovan Marković, gradonačelnik Užica, istakao je da je Užice ponosno na period Užičke republike, kao jednim od najsvetlijih simbola rodoljublja i antifašizma.

 

Partizanska izložba

Povodom godišnjice Bitke na Kadinjači, u Narodnom muzeju u Užicu otvorena je izložba pod nazivom „Slikari partizanskog ateljea u Užicu 1941“, koju je pripremila Dragana Obradović, istoričarka umetnosti. Među eksponatima su dela Dragoljuba Vuksanovića, Bore Baruha i Prvoslava Piva Karamatijevića, koji su stvarali upravo u vreme Užičke republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari