Pogrdni trendovi pridošli u Vranje 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre tačno 110 godina na današnji dan Mali žurnal je pisao o štetnim pojavama koje su se obrušile na tamošnje konzervativno društvo Vranja, građani su nemoćni u zaustavljanju od serenada, ljubavnika, kockanja do psovanja.

Vranjski korzo je 1911. bio jedino živo mesto gde bi se ljudi svih zanimanja i životnih doba okupljali da prošetaju uveče i dosta je podsećao na palanački vašar, prenosi dnevni list „Mali žurnal“.

Šetalište se brzo menjalo kao i celo Vranje, po dolasku devojaka iz obližnjih gradova nekadašnji radi posetioci korza su krenuli da ga izbegavaju.

Dame su sa sobom donele grub rečnik, pogradan, koji nije prijao ovdašnjem društvu, te su se osećali neprijatno u njihovom prisutvu.

Promenu koju je donosilo novo vreme stanovnici nisu mogli ni u svojim domovima da izbegnu, serenade su postale prečesta stvar noći, po svršetku školske godine i povratku đaka iz unutrašnjosti i prestonice.

„Serenade njihove gde se oni po celu noć deru, kao da ih ko mlati, toliko su dosadile, da dolazak đaka građanstvo smatra kao pravu napast, od koje noću nema mira“, piše Mali žurnal.

Roditelji nisu hteli da se uhvate dužnosti vaspitavanja svoje dece, zato je policija često puta bila pozivana da situacija ne eskalirala posredstvom nezadovoljnih okolnih stanara.

Mnoge još stvari nisu bile po meri, lažne krojačke radnje koje su šegrtima uzimale novac umesto učile zanatu, „ljubavnici“ koji su zavodili sve što su stigli, pa i razvitak kockanja, kome i pored brojnih žalbi nisu mogli da stanu na kraj.

Od svih samo se pridošli Don Žuan odnosno Ika „bankar“ nije se dugo zadržao, posle raznih ljubavnih avantura i jedne ozbiljnije veze tražio je dalji premeštaj.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari