Poskupela pogrebna oprema: Koliko košta sahrana u Beogradu? 1Aleja velikana, Novo groblje Foto: Dunja Rakić

Osim što je veliki emotivni gubitak za porodicu, smrtni slučaj je i veliki finansijski izdatak. Samo cena pogrebne opreme, prema procenama, skočila je od 20 do 40 odsto, te je za organizovanje sahrane potrebno i do 200.000 dinara, u zavisnosti od pogrebnog preduzeća.

U Beogradu prosečna cena troškova za ovaj mesec, prema cenovniku JKP „Pogrebne usluge“, je 107.733 dinara, a uključuje samo troškove sahrane od 38.870 dinara i troškovi pogrebne opreme od 68.863 dinara.

U poređenju sa januarom prošle godine ovi troškovi uvećani su za nešto više od 12.000 dinara, jer su ukupni prosečni troškovi tada iznosili 95.728 dinara. Recimo, u decembru ta cifra je izašla na 98.855 dinara, a pogrebna oprema samo pre mesec dana stajala je 59.985 dinara.

Kako navode iz „Pogrebnih usluga“, prosečni troškovi uračunati su sa PDV i to za troškove sahrane stopa PDV iznosi 10 odsto, dok za troškove pogrebne opreme stopa PVD iznosi 20 odsto.

Sa druge strane napominju da ukoliko se radi o novom grobnom mestu naplaćuju se troškovi izgradnje grobnog mesta u iznosu od 19.500 dinara, koji nisu uračunati u prosečne troškove.

Sahrane na beogradskim grobljima se, kako kažu, obavljaju svakog dana, izuzev nedelje i prvog dana državnog praznika.

„Zakazivanje datuma i termina sahrane vrši se na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih. Ukoliko porodica preminulog ne poseduje grobno mesto dodeljuje se na korišćenje grobno mesto prema opštini stanovanja preminulog lica na sledećim beogradskim grobljima: Nova Bežanija, Lešće, Zbeg i Orlovača. Ukoliko porodica preminulog poseduje zakupljeno grobno mesto pri zakazivanju sahrane, nosilac prava korišćenja ili njegov najbliži srodnik, podnosi izjavu i potrebnu dokumentaciju o rodbinskim vezama ranije sahranjenih i premunulog lica“, objašnjavaju na sajtu JKP „Pogrebne usluge“.

Ko ima pravo na umanjenje pogrebnih troškova

Uprkos visokim cenama pogrebnih usluga, postoji mogućnost da se troškovi refundiraju. Pravo na umanjenje troškova pogrebnih usluga pripada licu koje je snosilo troškove sahrane, u slučaju smrti korisnika penzije iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti ili poljoprivrednih penzionera.

Visinu umanjenja troškova utvrđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i od 1.1. 2024 godine ono iznosi 68.863 dinara, odnosno onoliko koliko sada staje izdatak za pogrebnu opremu.

Uz zahtev, koji se dobija na šalteru blagajne, za ostvarivanje ovog prava se prilaže i: izvod iz matične knjige umrlih (fotokopija), fotokopija lične karte, kao i ček od penzije umrlog korisnika penzije.

 

Šta se ubraja u pogrebne usluge

Pogrebne usluge, kako objašnjavaju na satju JKP „Pogrebne usluge“, obuhvataju zakazivanje i organizaciju sahrana, pripreme za sahranjivanje, sahranjivanje ili kremiranje, eshumacije, smeštaj urni po obavljenoj kremaciji.

Takođe, tu spada i iznajmljivanje prostora na grobljima za ispraćaje, davanje u zakup grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka, prodaju pogrebne opreme i cvetnih aranžmana, štampanje parti, objavljivanje čitulja u dnevnim listovima, prevoz preminulih lica u zemlji i inostranstvu, izradu spomenika i obavljanje svih drugih građevinsko-kamenorezačkih radova na grobljima i dr.

 

Kremacije na četiri beogradska groblja

Ispraćaj za kremacije obavljaju se na Novom groblju, groblju Lešće, Orlovača i Zbeg svakog dana , izuzev nedelje i prvog dana državnog praznika. Zahtev za kremiranje posmrtnih ostataka podnosi se referentu Servisne službe JKP „Pogrebne usluge“ prilikom zakazivanja termina za ispraćaj, a zahtev podnosi najbliži srodnik preminulog ili ovlašćeno lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari