Pojavili se uznemirujući snimci životinja u Poljoprivrednoj školi u Futogu 1Foto: Pixabay/Pexels

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS saopštava da je u proteklih nekoliko dana došlo u posed više uznemirujućih snimaka i fotografija koji su nastali u štali ekonomije Poljoprivredne škole iz Futoga, u kojoj đaci pojedinih smerova obavljaju praktičnu nastavu.

Dodaju da su nakon objave na svojim društvenim mrežama dobili još nekoliko svedočenja i snimaka u kojima se vidi, u najmanju ruku, nehuman odnos koji u ovoj školi imaju prema životinjama na kojima se izvodi praktična nastava, a koji često dovodi životinje u patnju, a neretko i u smrt.

Iz SPANS-a navode da su ih kontaktirali učenici Srednje poljoprivredne škole Futog koji više nisu mogli da svedoče „paklu kroz koji u ovoj školi prolaze životinje koje tamo žive i koriste se za praktičnu nastavu“. Dobili su i nekoliko video snimaka i fotografija koje tome svedoče.

Na videu koji su objavili nalazi se mrtva svinja. Uginula tokom prasenja u svinjcu prošle subote. Zatekli su je učenici u ponedeljak u alatnici, prebačenu sa svojim mrtvim prasetom pored nje. Do ponedeljka je ležala tako i „dočekala“ đake. Po svedočenju učenika, jedan od profesora je u nekom momentu rekao đacima da je iznesu ispred i tamo je ležala do dolaska Zoohigijene.

„Na drugom videu koji su objavili je krava koja danima leži nepokretna u štali jer, kako kažu učenici, najverovatnije nije dobila potrebnu terapiju nakon teljenja. Dobili su i objavu jedne učenice na kojoj ona tvrdi da je ista, stara krava, veštački osemenjena. Ne može da ustane i navodno se čeka da ugine da bi je odneli u klanicu. To su glasine koje kruže po školi. Tele je samo u boksu pored“, kažu iz SPANS-a.

Učenica koja je prijavila ovaj problem, kaže da je pitala zbog čega se krava ne uspava ako joj nema pomoći ali je od nadležnih u školi dobila odgovor: „Da li ti misliš da škola ima para?“

„Pitamo se ko i kako obrazuje buduće veterinarske tehničare i buduće veterinare? Ko ih uči empatiji, želji da po svaku cenu spasiš život dok još uvek ima nade? Ko ih uči da bi svaki živi stvor trebalo da ima dostojanstven život i dostojanstvenu smrt? Ko ih uči da rade po važećim propisima koji uređuju njihovu profesiju i minimalne standarde po kojima bi trebalo da postupaju? Zakonu o dobrobiti životinja i Zakonu o veterinarstvu“, nastavljaju iz ovog udruženja.

Naglašavaju da nisu samo te dve životinje problem, da su dobili i fotografije premršavih svinja, uz tvdnje učenika koji su ih kontaktirali da je „situacija sa životinjama u školi katastrofalna“.

SPANS je Veterinarskoj inspekciji Južnobačkog okruga poslao zahtev za hitan inspekcijski nadzor.

„Dobili smo informaciju da je predmet zaveden i da je predat inspektoru na postupanje. Sada je sve na njima. Očekujemo da urade sve što je u njihovoj nadležnosti. Nadamo se da će tako biti“, poručuju i dodaju da su o ovom slučaju mejl poslali i ministru prosvete Marku Ružiću.

Reakcije đaka, roditelja i ponekog zaposlenog

Nakon što su u subotu uveče na svojoj Fejsbuk stranici i na Instagram profilu objavili saznanja do kojih su došli i video snimke, iz SPANSA kažu da je krenula lavina reakcija, komentara i poruka koje su im stizale u inboks i u kojima bezmalo svi potvrđuju navedene tvrdnje.

Dobili su još video snimaka i fotografija drugih životinja koje su preminule u mukama.

„Neki od bivših i sadašnjih đaka kažu da su se žalili profesorima koji su rekli da ne mogu ništa da učine, neki su pokušavali da spasu pojedine životinje koje su se mučile pred njima, moleći nastavnike da ih što pre uspavaju, čuli smo i o nehumanom odnosu prema napuštenim psima koji su se pojavili u blizini škole, a učenica koja je udomila jednog od njih još uvek pati što nije mogla da pomogne drugima“,  navode volonteri SPANS-a i podsećaju da su svi učenici koji su, podvlače, većinom maloletni, ako imaju saosećanja u sebi, sigurno pretrpeli stres i patnju zbog svega što su videli.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari