"Gole žice" i pokidani kablovi pod naponom - da li će iko reagovati na opasan prizor sa Savskog keja (FOTO) (VIDEO) 1Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Ako prošetate Savskim kejom na Novom Beogradu od početka bloka 70 pa sve do kraja bloka 45, možete videti čitavu mrežu pokidanih i oštećenih strujnih kablova pod naponom, koji ugrožavaju bezbednost ali i živote građana koji tuda šetaju.

Neki od kablova kojima su obližnji splavovi povezani na električnu mrežu pružaju se iznad keja i vise toliko nisko da ih osoba prosečne visine može vrlo lako zakačiti glavom, a kako se na licu mesta može videti, vidno su loše izolovani i na nekim mestima oblepljeni izolir trakom.

Pokraj keja na jednom platou, duž reda klupica, se pruža visokonaponski kabl koji se otkačio sa bandere.

Na kraju gde se ovaj kabl pokidao, za šta su uzrok najverovatnije bile skorašnje vremenske nepogode, nema izolacije već vire „gole žice“ koje mogu biti opasne po život svih građana koji tuda prolaze, a pogotovo male dece i kućnih ljubimaca koji se nepažljivo igraju.

Duž keja se nalaze drvene bandere, većina njih je nakrivljena, a na platou u blizini nekadašnjeg Teatra na Savi, jedna se potpuno srušila na beton i na nju je i dalje prikačen kabl pod naponom. Ova bandera se nalazi u blizini jedne dečje igraonice.

Advokatica Gordana Stojičić, koja živi u blizini ovog dela keja i često tuda šeta, kaže za Danas da su mnogi kablovi pokidani i oštećeni još od prve superćelijske oluje. Niko dosad, kako tvrdi, nije došao ni da pogleda u kakvom su stanju iako je ona pisala i slala fotografije svim nadležnim institucijama.

„Pisala sam EPS-u, kabinetu Ministarke energetike, gradonačelniku, direkciji Elektroprivrede Srbije na mejl, infocentru Elektrodistribucije smatrajući njih nadležnim ili bar da će koordinirati i obavestiti ih. Ja sam samo stanar, znate. Mislim, ne moraju da izlaze po mom zahtevu ali mogu da provere to što pišem“, priča Stojičić.

Navela je da je institucijama slala fotografije i preko Tvitera i zvala komunalnu policiju, ali jednostavno niko nije bio zinteresovan.

Kako kaže, dobila je samo jedan odgovor, i to od infocentra Elektrodistribucije. Oni su joj u mejlu rekli da ti opasni visokonaponski kablovi nisu u njihovoj nadležnosti, već da bi trebalo da se obrati vlasnicima objekata koji se napajaju strujom putem tih kablova.

„Predmetna instalacija nije osnovno sredstvo EDS. Za sve nejasnoće treba se obratiti vlasnicima plovnih objekata. Predmetne mreže su montirane iza mesta merenja“, navodi se u mejlu koji je Stojčić dobila od Informativnog centra Elektrodistribucije Srbije.

„Mislim da oni tim odgovorom zapravo sebe odriču odgovornosti, a šta ako se ne daj bože nešto desi. Nadam se da će neko izaći na lice mesta da pogleda, to je zaista jedan haos od kablova i splavova. Ako krenete od početka bloka 70, tamo između bloka 70 i bloka 70a, bukvalno pored Save, vi ćete videti jednu mrežu potpune improvizacije. Svi kablovi su pod naponom i niko nije odgovoran, ne daj bože da se desi ponovo neka oluja šta ćemo onda“, kaže Stojičić.

Redakcija Danasa je Elektrodistribuciji Srbije poslala pitanje, kako to da su za visokonaponske kablove odgovorni vlasnici privatnih objekata, a ne Elektrodistribucija, i dobili smo sledeći odgovor.

„Služba za prijem i kontrolu mernih mesta Ogranka Elektrodistribucija Zemun izvršila je pregled spornih kablova i utvrdila da se radi o merenom delu instalacija. Navedeni kablovi povezuju izmeštena merna mesta i same splavove i predstavljaju unutrašnji priključak, i zbog toga nisu u nadležnosti Ogranka Elektrodistribucije Zemun, već su u nadležnosti korisnika odnosno vlasnika splavova čiji se objekti napajaju preko njih“, naveli su iz Elektrodistribucije Srbije.

Kako tvrdi naša sagovornica, kablovi su tu od kako su se splavovi raširili i umnožili na tom delu Save. Oni su prilično improvizovano postavljeni, u šta se uverio i reporter Danasa.

„Dakle kablovi jesu pod naponom, a sada su postavljena i nova ED brojila iako je, recimo, pre nekih mesec dana bila neka navodna akcija isključivanja struje, ali ne, postavljena su nova ED brojila. Oni su najpre uklonili strujomere i isključili struju, ali postavljeni su novi strujomeri“, navodi Stojičić i dodaje:

„Ne znam čemu ta predstava da će isključiti struju splavovima koji nisu legalizovani, dakle ni jedan splav nije legalizovan ali svi imaju struju“.

Ona je rekla i da će na Savski kej stići još kablova jer se u bloku 44 pravi još jedan splav.

„Trenutno su radovi u toku, dakle, i on će biti sigurno prikačen na struju s obzirom na to da ima već montirane klima uređaje“, smatra Stojičić.

Podsećamo, nedavno je u Bačkoj Palanci od strujnog udara poginuo dečak jer pokidani kablovi koji su visili sa bandere nisu uklonjeni posle nevremena. Nadležne institucije su kontaktirane čak 27 puta ali niko nije došao da ukloni kablove i poginuo je dečak, a pre toga njegov deda, koji sam pokušao da pomeri ove kablove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari