Pokojnicima uplaćivana socijalna pomoć: Rekorder osoba koju je država "pomagala" dve decenije posle smrti 1Foto: Shutterstock/Robert Petrovic

Za godinu i osam meseci koliko se primenjuje registar „Socijalna karta“, sa evidencija za dobijanje pomoći skinuto je čak 13.663 pokojnika, a rekorder je osoba kojoj je dve decenije od smrti država uplaćivala socijalnu pomoć, pišu Večernje novosti.

Uvođenjem jedinstvenog registra, koji je umrežio nadležne institucije iz cele Srbije, pronađeno je na hiljade korisnika koji su imali isplate dva i više meseci nakon smrti.

Tako je 4.427 pokojnika „ostvarivalo“ pravo za dodatak za pomoć i negu drugog lica i na uvećani dodatak, njih 1.134 za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć i uvećanu novčanu socijalnu pomoć, a 308 na uslugu smeštaja.

Zbog uvećanja prihoda, bez novčane socijalne pomoći ostalo je 27.518 osoba, a zbog uvećanja imovine porodice njih 3.907.

Istovremeno je čak 115.388 registrovanih kao potencijalnih korisnika neke dodatne pomoći. U pitanju su uglavnom prava iz oblasti dečije zaštite – dečiji dodatak i naknada troškova boravka u predškolskoj ustanovi, ili iz oblasti socijalne zaštite – uvećanje novčane socijalne pomoći po osnovu punoletstva člana porodice.

Prema procenama, u Srbiji oko 170.000 ljudi prima neku vrstu socijalne pomoći, a prošle godine je država za socijalna davanja izdvojila 13,5 milijardi dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari