Ministarstvo za rad: Nije tačno da registar "Socijalna karta" automatski isključuje korisnike 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja saopštilo je danas da su netačne su tvrdnje, koje postoje u jednom delu javnosti, da sistem u registru „Socijalna karta“ sam automatski isljučuje korisnike nekog prava.

„Sistem daje podatke koji su samo preduslov da zaposleni u centru za socijalni rad pokrenu postupak preispitivanja da li određeno lice, usled novonastalih okolnosti, i dalje ispunjava zakonom definisane uslove da bude korisnik nekog prava, kao što je na primer pravo na novčanu pomoć. Dakle, nijedno lice nije prestalo da bude korisnik prava po osnovu automatizovano donošene odluke, već odluke donosi isključivo ljudski faktor“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da su preko registra „Socijalna karta“ u „106.838 slučajeva građani obavešteni da mogu da ostvare neko pravo“, kao što je dečji dodatak ili pravo na besplatni vrtić, za šta do sada nisu znali, a po zakonu su mogli.

„Kroz formiranje 12.590 obaveštenja o tome da je lice preminulo, centrima za socijalni rad je omogućeno da blagovremeno reaguju na tu činjenicu i da spreče dalje isplate. Pronađeni su slučajevi neosnovanih isplata i nakon što su lica preminula: kod prava Dodatak za pomoć i negu drugog lica 4.427 lica, kod prava Novčana socijalna pomoć 1.134 lica, kod prva Usluge smeštaja 308 lica“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za rad ističe da su u određenom broju slučajeva ove isplate bile „i po dve decenije nakon smrti korisnika prava“.

Od početka primene sistema „Socijalna karta“, od 1. marta 2022. godine, ministarstvu je izjavljeno 260 žalbi na rešenja centara za socijalni rad, kojima je odlučeno o pravu na novčanu socijalnu, gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu izjavljeno je 197 po istom osnovu, a pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova 291 žalba.

Trenutno je na evidenciji 176.580 lica koja primaju novčana socijalnu pomoć.

„Građani, čiji se podaci nalaze u registru ‘Socijalna karta’, mogu preko portala ‘eUprava’ da ostvare uvid u svoje podatke, koji se vode u registru. To je dodatna mogućnost, jer svako lice, čiji se podaci nalaze u registru, može da zatraže uvid u njih, kako od centara za socijalni rad, tako i od ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na taj način omogućena je potpuna transparentnost“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari