Pokrenut portal za praćenje požara na poljoprivrednim područjima 1Foto: Pixabay/Wobogre

Internet portal dim.rs preko kojeg će moći da se detektuju i prate požari na poljoprivrednim područjima u Srbiji predstavljen je danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) upozorava da ovi požari obično nastaju kao posledica ljudskih aktivnosti, kao što je praksa paljenja žetvenih ostataka.

Portal dim.rs ima za cilj podizanje svesti građana, a naročito poljoprivrednih proizvođača, o štetnosti i opasnosti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja useva, navodi se u saopštenju, a putem portala građani će moći da prijave požar i tako učestvuju u čuvanju životne sredine.

„Građani sa svojih mobilnih telefona mogu da pošalju sliku i lokaciju požara. Podaci o požarima dostupni su na interaktivnoj mapi na portalu, a kao dodatna funkcija omogućeno je i praćene kvaliteta vazduha u Srbiji. Takođe, statistički podaci o požarima počevši od 2015. godine do danas se mogu besplatno preuzeti sa portala“, objasnio je Gordan Mimić, naučni saradnik Instituta „BioSens“ koji je osmislio rešenje.

Podaci prikupljeni na portalu, omogućiće da se lakše sagleda broj i učestalost požara na poljoprivrednim parcelama, što će predstavljati osnovu za dalju analizu i bolje razumevanje ove pojave.

Kako se ističe u saopštenju, prevencija paljenja žetvenih ostataka doprineće smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha u Srbiji.

Portal dim.rs je odlična osnova, međutim, potrebno je da se u cilju rešavanja ovog problema uvežu sve nadležne institucije i da se efikasnije primenjuje kaznena politika predviđena zakonom, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević.

Realizaciju portala dim.rs podržao je UNDP, kao jednu od 14 najboljih ideja za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji, pristiglih na Izazov „Inovacije za čistiji vazduh“, u martu prošle godine, a pokretanje portala dim.rs se nadovezuje na kampanju o štetnim posledicama paljenja žetvenih ostataka „Ne pali strnjiku“, koju je UNDP sproveo zajedno sa Minstarstvom zaštite životne sredine i Lovačkim savezom Srbije, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Paljenje žetvenih ostataka nanosi velike štete poljoprivredi, visokim temperaturama uništavaju se korisni mikroorganizmi u gornjim slojevima zemljišta i trajno se smanjuje plodnost zemljišta, dok vatra prerasta u požare koji ugrožavaju čitave ekosisteme, uz veliki rizik po život, zdravlje i imovinu ljudi, a sagorevanje žetvenih ostataka zagađuje vazduh i emituje ugljen dioksid, koji je jedan od glavnih uzročnika globalnog zagrevanja i klimatskih promena, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari