Peticija za očuvanje Vlasinskog jezera od zagađenja 1Vlasinsko jezero/Foto: Dušan Pešić

Pokrenuto je potpisivanje peticije protiv uništavanja Vlasinskog jezera, kome preti zagađenje iz otpadnih voda Rudnika olova i cinka „Grot“, saopšteno je iz organizacije Kreni-Promeni.

Peticijom se zahteva reakcija državnih organa, pa će, zato, ona biti poslata ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović.

Potpisnici peticije traže da Rudnik olova i cinka „Grot“ napravi „taložnicu za otpadne vode, po zakonu“, i time „zaustavi zagađenje desetak planinskih reka i potoka koji se ulivaju u Vlasinsko jezero koje je najveći rezervoar pitke vode u Srbiji“.

Iz Kreni-Promeni poručuju da je ovo važno zbog toga što Vlasinsko jezero ima 165 miliona kubnih metara vode prve kategorije i, kao takvo je „najveći rezervoar čiste vode u Srbiji, a i šire“.

„Ne želimo mi da rudnik prestane sa radom, već peticijom želimo da nateramo njegove vlasnike da ispoštuju zakon i naprave taložnicu i postave filtere po propisima. Zbog toga je peticija i adresirana na ova dva ministarstva koji to mogu sa promene jednim rešenjem ili nalogom. Problem utiče na širu zajednicu i na biodiverzitet na ogromnom području“, poručuju ovi ekološki aktivisti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari