Pokret obnove Kraljevine Srbije: Političari pokrali Titovu imovinu 1

Pokret obnove Kraljevine Srbije pozvao je nadležne organe da skinu oznaku državne tajne sa dokumenata o popisu imovine Josipa Broza Tita.

Kako navode u saopštenju, manji deo basnosnovne imovine jugoslovenskog diktatora je nakon njegove smrti popisana i arhivirana sa oznakom službene tajne do 2032. godine, dok su veći deo razgrabili političari posle njega.

-Narod ima pravo da zna šta se sve nelegalno nalazilo u Brozovom posedu i ko je posle njega razgrabio tu imovinu, otetu od građana. Nama nije jasno zašto se taj slučaj još uvek vodi kao državna tajna, osim ako neko od sadašnjih ili pređašnjih političara želi da sakrije svoju umešanost u otimačinu ove imovine. Ako je to razlog, zahtevamo da se obelodane imena političara koji su učestvovali u osporavanju procesa otvaranja tih dokumenata. Kao narodni poslanik, zahtevaću od Skupštine Srbije da se skine oznaka službene tajne sa dokumentacije koja će odgovoriti na ova pitanja – izjavio je narodni poslanik Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Imovina Josipa Broza, kako ističe Pokret u saopštenju, popisivana je tri puta i svaki put je na dokument stavljen pečat državne tajne.

Ne postoji uvid u njegovu celokupnu imovinu, ali prema raspoloživim podacima jasno je da je posedovao brojne vile u zemlji i inostranstvu, konkretno u Švajcarskoj, Maroku i Egiptu, 234 automobila, od kojih je danas veliki deo prodat vlasnicima privatnih kolekcija (njegov Mercedes Benz 600 sa šestoro vrata jeprodat u novembru 2016.godine u Londonu za 2,5 miliona funti). Posedovao je i 2.707 zlatnika sa likom Franca Jozefa, zlatnike sa slikom ustaškog vođe Ante Pavelića, 44 zlatna prstena sa dijamantima, 28 zlatnih znački. Vile koje je posedovao u Jugoslaviji su razgrabljene među političarima, a onima u inostranstvu sudbina još nije poznata. Nije poznato ni gde je završilo 800 miliona dinara u kešu, koje je u tom momentu vredelo 11,5 miliona dolara i brojne devize koje su pronađene u Titovoj vili, prema popisu koji je napravio Savet za zaštitu poretka SFRJ, 1982. godine“, navodi se u saopštenju.

Pokreta obnove Kraljevine Srbije ističe da je Brozov sef je otvoren 2013. godine po nalogu tadašnjeg predsednika, Tomislava Nikolića i da je u sefu nađena imovina koja je pripadala kraljevskoj porodici Karađorđević, ali im nikada nije vraćena.

Apeluju na nadležne organe da u što skorijem roku otvore ovaj tajni dosije, kako bi se demistifikovala cela priča, a narod saznao pravu istinu.

Krivci, koji su prisvajali imovinu bez legitimiteta i još su na slobodi, zaslužuju da budu procesuirani dok su još među živima. Takođe, insistiramo da se imovina vrati porodici Karađorđević i svima ostalima koji su oštećeni krađom i otimačinom nakon Drugog svetskog rata. Josip Broz Tito, bio je, nesumnjivo najbogatiti vladar ikada na prostorima Balkama, a verovatno i mnogo šire“, dodaje se u saopštenju Pokreta obnove Kraljevine Srbije .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari