Pokret za preokret: Ništa se nije promenilo od tragičnog ubistva u Ribnikaru 1foto FoNet Ana Paunković

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obeležava svake godine, poslednje srede u februaru, Srbija dočekuje u nikad gorem stanju jer se ništa nije promenilo od tragičnog ubistva devetero učenika i školskog čuvara i ranjavanja pet učenika i nastavnice u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, ocenio je danas Pokret za preokret.

Pre nekoliko dana, podseća u saopštenju Pokret, u rancu učenika osmog razreda te škole je nađen nož.

„Od teške tragedije u Ribnikaru nasilje ne prestaje. Brojni su slučajevi pretnji oružjem, fizičkog i psihičkog maltretiranja učenika i sasvim je jasno da je problem u društvu, odnosno državi, u kojoj je nasilje postalo oblik vladavine, a nasilnici su ti koji kreiraju obrasce ponašanja“, naglašeno je u saopštenju.

Nasilje se, navodi Pokret, produkuje sa nacionalnih televizija, iz državnog aparata i režimskog establišmenta, a mnogi nasislnici nisu u zatvoru, čak ni oni koji su osumnjičeni ili već osuđeni za teška krivična dela.

„Činjenica da se roditelji, pa čak i deca, organizuju da bi se zaštitili od vršnjačkog nasilja, ali i da bi sačuvali živote dece govori da je Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja trenutak kada moramo da se zapitamo – kuda ovo vodi“, ističe Pokret, uz ocenu da „najveću odgovornost za ovo stanje“ snosi vlast Aleksandra Vučića, a da to pokazuje i „činjenica da niko nije odgovarao za tragediju u Ribnikaru, niti su preduzeti bilo kakvi koraci da se spreči novo nasilje i nove tragedije“, navodi Pokret za preokret.

„Sve najavljene mere su bile populističke, sa ciljem da se tragedija zaboravi. Nema sistemskih mera, poput oduzimanja ferkvencije nacionalnim emiterima koji godinama krše zakone, nema zapošljavanja psihologa i pedagoga u školama, nema edukativnih programa. Sve se svodi na privremene mere koje ne daju rezultate“, smatra Pokret za preokret, uz ocenu da „sam režim promoviše nasilje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari