Pokreti Ekološki ustanak i Odbranimo reke Stare planine: Sravnićemo sa zemljnom MHE Zvonce 1Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pokreti Ekološki ustanak i Odbranimo reke Stare planine saopštili su danas da više neće bušiti cevi mini hidroelektrane (MHE) Zvonce na Rakitskoj reci, već da će je sravniti sa zemljom.

„Mi se više nećemo igrati ni sa državom ni sa zakonom. Nećemo više bušiti cevi, već ćemo MHE Zvonce sravniti sa zemljom“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da ti pokreti ;neće dozvoliti stavljanje u pogon „projekta koji je paradigma zanemarivanja javnog interesa, uništenja prirode i nipodaštavanja institucija države“.

„Noćas, u neko gluvo doba noći investitor malih hidroelektrana u selu Rakiti Goran Belić ;pustio je u rad nelegalni objekat MHE Zvonce i gurnuo u Rakitsku reku cev“, rekao je vodja tih pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta na konferenciji za medije u Skupštini Srbije.

On je rekao da se svašta dešavalo oko te male hidroelektrane u protekle četiri godine i da je na snazi rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o uklanjanju cevi iz te reke, a da se vodi više sudskih postupaka protiv investitora za falsifikovanje gradjevinske dozvole za MHE.

Pošto država nije htela da sprovede rešenje, kako je rekao, pre nešto više od godinu dana, skupilo se 500 ljudi i razbio cevi MHE Zvonce.

Dodao je da je Belić zakrpio te cevi i ponovo ih gurnuo u Rakitsku reku koja se nalazi u selu Rakita, u opštini Babušnica.

U saopštenju je navedeno da je „uz eklatantno kršenje zakona i Ustava Srbije, nepoštovanje Rešenja Ministarstva zaštite životne sredine i Vlade Srbije, kao i sudskih postupaka pred Upravnim sudom Srbije, derivaciona MNE Zvonce počela da radi“.

To je kako je navedeno, još jedan primer nepoštovanja volje lokalne zajednice, interesa zdrave životne sredine, velikog nezadovoljstva ekoloških pokreta i pojedinaca i kao najvažnije, nepoštovanje i ruganje najozbiljnijim institucijama i instrumentima države.

Jovanović je pozvao ekološke aktiviste da „sprovedu ono što država neće da sprovede“.

„Bagerom ćemo srušiti Zvonce i to će biti prva MHE koju ćemo srušiti do temelja, a onda ćemo nastaviti dalje da sve one koje su gradjene, a nemaju dozvolu za rad srušimo jednom za sva vremena i učinimo kraj ludačkim delima“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari