POKS traži zabranu udžbenika kojima se menja istorija 1POKS: Logo

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) zatražio je danas utvrđivanje odgovornosti nadležnih u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zbog činjenice da se u školskim udžbenicima pojedinih izdavača, kako su ocenili, „svesno i podmuklo“ menja istorija Srbije, a stradanje srpskog naroda umanjuje.

Predsednik POKS Žika Gojković kao primer naveo je udžbenik istorije za osmi razred izdavača „Klet“, u kome se broj srpskih žrtava u logorima smrti NDH višestruko umanjuje, a više pažnje posvećuje stradanju Roma nego Srba u tokom Drugog svetskog rata.

„Naša deca uče da je u Jasenovcu ubijeno duplo manje Srba nego što je zaista stradalo. Nemerlјiva je šteta koja se može izazvati perfidnim pokušajima izmene istorijskih činjenica i relativizacije zločina počinjenih nad Srbima u Drugom svetskom ratu“, naveo je u saopštenju Gojković.

On je dodao da je u udžbeniku sociologije koji se koristi na više naših fakulteta autora Antoni Gidensa, kako je rekao savetnika Tonija Blera, navedeno je da su Srbi genocidan narod i da su dešavanja u Hrvatskoj samo posledica toga.

„Tražimo da se odogovorni za ovakve nedopustive propuste adekvatno sankcionišu, a da se procesu odobravanja udžbenika Ministarstvo prosvete mnogo ozbilјnije bavi. Nije problem samo cena udžbenika, već i mnogo više šta naša deca iz njih uče“, ocenio je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.