Nedavno usvojena Medijska strategija i Strategija za kulturu Mađarskog nacionalnog saveta predstavlja grubo mešanje u medijsku sferu, i pokušaj pojačane kontrole kao i sprovođenja interesa najveće mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara, ocenjeno je na konferenciji za štampu u Demokratskoj stranci u Subotici.

Takav uticaj politike, odnosno MNS na sudbinu medija dovešće do njihovog laganog gašenja ukoliko nisu partijski obojeni i bliski SVM, ocenio je potpredsednik Demokratske stranke Robert Santo, napominjući da je za medije svakako nepovoljno što se u Strategiji govori o tome da se pod hitno moraju menjati i osvežiti kadrovi u mađarskim medijima. – Takođe, u dokumentu se predviđa da u medijima u kojima je suosnivač Mađarski nacionalni savet treba menjati stručne rukovodeće kadrove, što je takođe pokušaj uplitanja političke stranke u rad medija – navodi Santo.

Član Mađarskog nacionalnog saveta dr Atila Čengeri na istoj konferenciji za štampu istakao je da se iz usvojene Strategije ne vidi spas za pisane medije, a da je osnovna ideja stavljanje pod kontrolu radio i TV programa.

– Uopšte o strategijama informisanja na jezicima nacionalnih zajednica treba razmišljati kako bi se izbegao monopol, jer i druge stranke koje imaju svoje predstavnike i članove u ostalim nacionalnim savetima nastoje da medije stave pod kontrolu – napomenuo je Čengeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari