Nakon Dana otvorenih vrata, okupljanjem učenika i profesora sutra uveče, zvanično će početi proslava obeležavanja pola veka postojanja gimnazije „Svetozar Marković“ u Novom Sadu. Sutra uveče će se u ovoj školi okupiti i bivši učenici i profesori, a tokom dana će nastavu održati, po tradiciji, učenici trećeg i četvrtog razreda.


Svečana akademija zakazana je za petak, 22. mart u 12.15, kada se očekuje i dolazak gostiju iz Segedina, a u subotu će biti organizovano Besedništvo.

U okviru proslave ovog značajnog jubileja, sledeće sedmice će biti predstavljena monografija Dnevnik bez prozivnika, a predstavljanjem časopisa Gimnazijalac i Furkcszo i emisijom o ovoj gimnaziji na RTV Vojvodini 4. aprila, zvanično obeležavanje jubileja će biti završeno.

Gimnazija „Svetozar Marković“ počela je da radi 27. jula 1963. godine, i u početku je imala dva smera, a od 1993. godine to je gimnazija opšteg smera u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Proglašena je za školu od posebnog značaja za obrazovanje mađarske nacionalne manjine. Neke od osnovnih vrednosti na kojima počiva saradnički odnos učenika i nastavnika u školi su međusobno poštovanje, kao i uvažavanje razlika među etničkim zajednicama koje žive na našim prostorima. Ugled koji danas ima gimnazija „Svetozar Marković“ stican je u kontinuitetu od 1963. godine, a gradili su ga učenici koji su pohađali ovu školu i profesori koji su u njoj radili, kao što su dramski pisac Dušan Kovačević i sportistkinja Aleksandra Ivošev, dobitnica zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari