Polaznici Kraljevskog koledža iz Londona posetili Kragujevac 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru studijske posete Srbiji, 20 polaznika Kraljevskog koledža odbrane iz 12 zemalja i predstavnici ambasade Velike Britanije danas su boravili u Kragujevcu.

Na prijemu koji je organizovan u Gradskoj kući, dobrodošlicu im je poželeo gradonačelnik Nikola Dašić. On je, pored ostalog, podsetio na činjenicu da je prvi konzul u Kneževini Srbiji pukovnik Džordž Hodžes, na osnovu imenovanja kralja Viljema IV, stupio na dužnost 1837. godine upravo u Kragujevcu tadašnjoj prestonici.

Tom prilikom sa knjazom Milošem potpisan je i trgovinski sporazum između naše dve zemlje, kojim ta diplomatska priča dobija još jednu dimenziju.

– Britanija i Srbija su stari prijatelji, a suština odnosa između naše dve države su zajedničke vrednosti i pozitivni ljudski primeri saradnje i savezništva – naveo je Dašić govoreći o članicama britanske humanitarne misije koje su tokom Prvog svetskog rata negovale ranjenike i obolele od tifusa u bolnici u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, počelo se te davne 1837. godine sa željom da se poveća trgovinska razmena, a nastavlja se uspostavljanjem i razvijanjem saradnje u svim oblastima koje su bitne za bilateralne odnose.

– U proteklih 185 godina zajedno pokazujemo privrženost pozitivnim dostignućima u odnosima naše dve zemlje kroz istoriju, ali gledamo u budućnost u nameri da unapredimo naše odnose polazeći od zajedničkih vrednosti, međusobnog razumevanja i uvažavanja – istakao je Dašić.

U ime gostiju na prijemu se zahvalio Saša Tomes, vojni ataše Ambasade Velike Britanije, a u ime polaznika Kraljevskog koledža odbrane komandant Richard Anthony Murrison.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari