Polemika o pravima LGBT osoba 1Foto: Fonet/Medija centar

Zajedničku sednicu skupštinskih Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za evropske integracije, na kojoj je danas predstavljen izveštaj „Biti LGBTI u Srbiji“ koji je urađen u okviru projekta Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP), obeležila je oštra polemika poslanika o pravima LGBT osoba.

Koordinator UNDP projekta „Biti LGBTI u Istočnoj Evropi“, u okviru koga je urađen izveštaj „Biti LGBTI u Srbiji“ Nenad Petković rekao je da „LGBT populacija, zajedno sa osobama koje žive sa HIV i sa par drugih grupa, spada među najdiskriminisanije grupe u Srbiji“.

Petković je rekao da je pravni okvir za zabranu diskriminacije veoma širok i zadovoljavajući, ali postoji problem sa nedoslednom primenom.

Petković je naveo da su LGBT osobe često žrtve zločina iz mržnje, a ti zločini nisu propisno istraženi.

On je rekao da je postupanje policije unapređeno, ali reakcija Tužilaštva i sudstva izostaje i nema presuda koje sakncionišu ove zločine.

Petković je rekao da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života, kao što su rad, zapošljavanje, pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama, a često su suočene sa nasiljem i odbacivanjem i u obrazovnom sistemu.

Direktor za Evropu Civil Rights Defenders Goran Miletić ukazao je na to da 26 odsto građana Srbije, koji pripadaju LGBT zajednici, kažu da su bili žrtve fizičkog nasilja, ali je broj žrtava ove vrste nasilja mnogo veći.

Prema njegovim rečima, 72 odsto LGBT osoba bilo je žrtva verbalnog nasilja.

Miletić je rekao da biti LGBT osoba u Srbiji znači biti često žrtva nasilja i diskriminacije i tu se ništa nije specijalno promenilo.

On je između ostalog naglasio da je, potrebno da se usvoji Deklaracija protiv homofobije, zakon koji bi na sveobuhvatan način rešio problem vršnjačkog nasilja, kao i zakoni koji regulišu pravni položaj transosoba i o registrovanim partnerstvima.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je tema o kojoj se danas priča na sednici nametnuta i naveo da ima važnijih tema od ove koje nikada nisu bile na dnevnom redu sednice parlamenta.

On je rekao da su na sednici čuli „hor gej lobista koji žele da uđu u sve pore našeg društva i države“.

Obradović je rekao da „gej parada nije poenta, poenta je pozitivna diskriminacija homoseksualne populacije koja treba da ima veća prava nego drugi građani Srbije“.

On je rekao da nema nikakav problem sa homoseksualcima, ne ulazi ni u čiju privatnost, ali mu „smeta kada neko našoj deci nameće nešto što po našem mišljenju, verskim uverenjima i tradiciji nije normalno“.

„Ne možete našoj deci vi da pišete udžbenike i namećete vaše stavove“, rekao je Obradović i dodao da LGBT traži da država stane iza njih i postane promoter ideologije homoseksualizma.

On je rekao da gej parade treba zabraniti, kao i da je Nedelja ponosa nedelja provociranja i nametanja ideologije homoseksualizma ovom društvu.

Obradović je upitao zašto se ne organizuje referendum i ne pitaju građani Srbije da li su za održavanje gej parada.

„Ušli ste u zakone, na medijima ste, radite šta god hoćete u državi, imate u Vladi gej lobiste. Imate gej premijera. Šta hoćete više od ove države, od ovog naroda. Šta treba svi da vam okrenemo zadnjicu, jer to ideja“, upitao je Obradović.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak rekao je da je Svetska psihijatrijska zajednica pre više decenija konstatovala da homoseksualizam nije psihijatrijsko obolenje, već normalno ljudsko ponašanje.

„Država ne može narediti da neko nekog voli, niti da neko nekog simpatiše, ali država mora da obezbedi da svaki građanin ove zemlje ima pravo, koje je stekao lojalnošću toj državi i plaćanjem poreza, na mir, sigurnost i na zaštitu elementarnih ljudskih prava“, rekao je Čanak i dodao da se o ljudskim pravima ne može odlučivati na referendumu.

On je rekao da homoseksualizam nije ideologija, ali homofobija može da bude deo ideologije.

Poslanik Demokratske stranke Maja Videnović rekla je da u Srbiji niko ne sme da bude diskriminisan zato što je drugačiji po bilo kom osnovu, ugrožen i napadnut.

Zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera rekla je da su napori koje vlasti Srbije čine da ojačaju položaj LGBT populacije prepoznati, da je pravni okvir u oblasti zabrane diskriminacije i zaštite ljudskih prava sveobuhvatan, a vlasti su preuzele aktivnu ulogu u zaštiti prava LGBT osoba.

Ona je ocenila da je potrebna veća politička podrška daljem unapređenju i poštovanju prava LGBT osoba i dodala da je uočena nedosledna primena antidiskriminacionog zakonodavnog okvira.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković rekla je da veruje da su pripadnici LGBT populacije zadovoljni radom policije i naporima koji su uloženi u podizanje svesti, ali i doslednoj primeni zakona.

Popović Ivković je pozvala sve pripadnike LGBT populacije da prijave policiji svako ugrožavanje njihove sigurnosti i bezbednosti i dodala „da ne smeju da ćute, da moraju da prevaziđu strahove koje imaju, jer samo tako policija u saradnji sa Tužilaštvom može da ih zaštiti, a počinioce sankcioniše“.  

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.