Policajci ponižavali fotoreportere 1Foto: FK Vojvodina

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva Ministarstvo unutrašnjih
poslova da javno saopšti šta je preduzelo povodom skandalozne policijske represije kojoj su bili izloženi fotoreporteri na fubalskoj utakmici Vojvodina-Crvena Zvezda,
odigranoj u četvrtak uveče Novom Sadu.

Tokom utakmice na kojoj su bili profesionalno angažovani od svojih medija, fotoreportere agencije Beta Dragan Gojić, dnevnika Blic Nenad Mihajlović i agencije Tanjug Jaroslav Pap u više navrata maltretirali su pojedini policajci koji su obezbeđivali utakmicu, saopštio je NUNS.

Prema izjavama fotoreportera, policajci su ih psovali, ograničavali im kretanje, bez povoda vikali i vređali ih, onemogućujući im da svoj posao nesmetano rade.

„Ovakav bezobrazluk i bahatost nismo nikada doživeli. Mi smo fotoreporteri, a ne navijači sa bakljama da nas toliko maltretiraju na ulazu. Ispitivali su nas, psovali i bili neprijatni“, izjavio je fotoreporter Gojić.

NJegov kolega Mihajlović objasnio je da se sve vreme ponašao onako kako mu je policija govorila, ali je do verbalnog okršaja došlo kada je želeo da prođe na konferenciju za novinare, a policija mu to zabranila iako je prethodno pustila više civila da prođu kroz sporni prolaz.

Mihajloviću su policajci rekli „da će kroz prolaz pustiti sve, samo da on nikada neće moći tuda da prođe“.

NUNS smatra da su takvim skandaloznim postupanjem policajci grubo prekoračili svoja službena ovlašćenja i ozbiljno ugrozili čitav niz članova Zakona o javnom informisanju i medijima koji garantuju medijske slobode.

Policajci su morali da zanju da lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, u skladu sa članom 138 Krivičnog zakona, imaju posebnu zaštitu i da je upravo policija dužna da štiti njihovu sigurnost, a ne da ih ugrožava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari