Policija 2.000 puta izlazila na teren u Beogradu zbog lažnih dojava o bombama, šta su za nju sumnjivi predmeti 1Foto: Vesna Andrić

Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 lažnih dojava o postavljenim bombama, rekao je Radio-televiziji Srbije pomoćnik komandanta Policijske brigade Radojko Caran.

Caran je kazao da policija ne radi sa pretpostavkama, već sa činjenicama, istakavši da policija odmah po prijavi izlazi na teren.

U jednu osnovnu školu na Novom Beogradu danas su stigle dve dojave o postavljanju bombi, a Caran je rekao najviše dojava stiže u obrazovne ustanove.

„Najčešće su na meti bile osnovne i srednje škole, fakulteti i Aerodrom ‘Nikola Tesla’ u ranijem periodu“, kazao je Caran.

Naveo je da je procedura po dobijanju prijave strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi, dežurna služba upućuje hitno na lice mesta pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mere i radnje u cilju obezbeđenja lica i mesta i vršenja pregleda prostora, kako bi utvrdili da li ima neko eksplozivno sredstvo, minsko eksplozivno sredstvo ili eksplozivna naprava“, ukazao je Caran.

Na pitanje koliko vremenski traje pregled objekta, Caran je rekao da to zavisi od veličine objekta i broja pripadnika MUP koji su na terenu.

„Pristupa se planski, pregleda se sektor po sektor i obraća se pažnja na sve sumnjive predmete, predmete koji ne pripadaju tom prostoru ili osobama koje borave u tom prostoru, kao kada bi u vašem studiju bio ranac koji ne pripada nikome iz ekipe“, objasnio je Caran.

Prema njegovim rečima, kada se takav predmet pronađe, dolaze kontradiverzione ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i proveravaju predmet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari