Agencija za ljudska prava Evropske unije optužila je češke vlasti za homofobiju i kršenje ljudskih prava, pošto je Češka jedina zemlja Unije u kojoj azilanti homoseksualci moraju da prođu kroz ponižavajuće merenje penisa.

Da češke vlasti primenjuju takozvanu falometriju, kontroverzno merenje protoka krvi kroz penis u momentu kada muškarac posmatra uzbudljive seksualne sadržaje saznalo se sasvim slučajno. Pred sudom u Nemačkoj jedan Iranac koji je prethodno u Češkoj tražio azil žalio se na tu mučnu i ponižavajuću proceduru kojom je morao da potvrđuje svoju homoseksualnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke potvrdilo je juče agenciji ČTK da zaista koristi tu metodu koja je nezamisliva u drugim zemljama EU. „Upotreba falometrije može da se primeni kada neko traži azil zbog svoje homoseksualne orijentacije ali tokom saslušanja se pojave sumnje u to“, navedeno je u odgovoru češkog MUP-a agenciji ČTK.

Češka je u regionu inače zemlja sa najmanje homofobije i najtolerantnija je prema homoseksualcima i lezbijkama, a već nekoliko godina osobe istog pola imaju pravo na brak. Po ksenofobiji, posebno prema ljudima koji traže azil iz zemalja van Evrope, Češka je pri vrhu u regionu, a bezbedno utočište u Češkoj od vlasti dobija tek dva odsto ljudi koji traže azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari