Policija obavila uviđaj na arheološkom lokalitetu kod Novog Pazara: Utvrđuje se da li su nađene ljudske kosti sa groblja Latinske crkve 1foto: Vladan Vidosavljević: Lokalitet na kojem je bila Latinska crkva

Novopazarska policija je izvršila uviđaj na arheološkom lokalitetu, u naselju Postenje, kod Novog Pazara i u neposrednoj blizini, na prostoru kod objekta za organizovanje porodičnih slavlja gde su pronađene ljudske kosti.

Oba izveštaja prosleđena su nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zabranio je dalje izvođenje radova na arheološkom lokalitetu gde se nalazila Latinska crkva i griblje iz srednjeg veka.

Ovo je za Danas potvrđeno u Policijskoj upravi Novi Pazar.

Na društvenim mrežama, pre desetak dana, pojavila se informacija da su srušeni ostaci srednjovekovne Latinske crkve i uništeno groblje oko nje.

Nedelju dana kasnije, u neposrednoj blizini restorana, gde se pravi parking za automobile, kako su građani tvrdili, pronađene su ljudske kosti.

Ostalo je nejasno, da li je to doneto sa zemljom sa arheološkog lokaliteta ili se i tu nalazi neko arheološko nalazište.

Odgovor bi trebalo da daju policijski uviđaji sa obe lokacije i da zajedno sa nadležnim tužilaštvom „definišu“ da li je učinjeno krivično delo.

Srednjovekovna Latinska crkva i groblje nalazili su se na privatnoj parceli, čiji vlasnik je tu počeo izgradnju auto-placa.

O nezakonitom uništavanju kulturno-istorijskog nasleđa, odmah je obaveštena gradska građevinska inspekcija.

Inspektori nisu reagovali sve dok se nije podigla galama i tek tada su doneli rešenje o zabrani daljih radova, kada je sve bilo uništeno.

Nije se oglasio ni novopazarski muzej „Ras“, odakle za sve informacije upućuju na Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Oglasilo se samo novoformirano udruženje „Središte“, koje je najoštrije osudilo „vandalski čin nad srpskom kulturnom baštinom u Novom Pazaru“ i ocenilo da je to „vandalsko i anticivilizacijsko ponašanje prema kulturnoj baštini“.

Od nadležnih državnih organa zatraženo je da otkriju počinioce i privedu ih pravdi, a od institucija da rade svoj posao.

Ostaci Latinske crkve i groblja pored nje, nalaze se na 400 metara od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznatije kao Petrova crkva, koja se nalazi na listi svetske kulturne baštne.

Latinska crkva je iz 14.veka i njeni ostaci su otkriveni pre četiri decenije. Na osnovu karakteristika živopisa, pretpostavlja se da je izgrađena u prvoj polovini tog veka i da je srušena nekoliko decenija kasnije kada je počelo osmanlijsko osvajanje ovih krajeva.

Lokalitet je pod zaštitom države.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari